USKOK podigao optužnice protiv 15 članova krim lanca koji je oprao 639 milijuna kuna

USKOK podigao optužnice protiv 15 članova krim lanca koji je oprao 639 milijuna kuna

Foto: FaH

USKOK je podigao optužnicu protiv 15 osoba koje se tereti da su oštetili proračun za najmanje 209 milijuna kuna. Naime, riječ je o poznatom slučaju "perača novca" koji su zajedničkom akcijom, u koju su osim hrvatskih bile uključene i talijanske tvrtke, oprali više od 630 milijuna kuna.

Sve je krenulo od krađe novca i zlata iz sjedišta krim policije

Istraga je, podsjetimo, pokrenuta temeljem prijave sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija i Policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), a prije dvije godine u velikoj akciji policije uhićene su osobe koje se danas tereti zbog počinjenja "kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja".

U travnju 2016. godine pisali smo kako su uhićene osobe povezane s krađom novca i zlata iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije.

Prema službenim informacijama okrivljenici su osnivali tvrtke samo kako bi naplaćivali račune poduzećima iz Italije, za robu koju im stvarno nisu isporučili. Osumnjičeni su u ime više tvrtki ispostavljali račune talijanskim poduzećima u kojima su neistinito prikazivali da im prodaju velike količine zlata i drugih plemenitih kovina. Iako roba nikada nije isporučena, odgovorne osobe talijanskih tvrtki plaćale su račune, pa je na račune četiriju hrvatskih tvrtki ukupno uplaćeno više od 638 milijuna kuna.

Kako bi prikrili da taj novac nije stečen zakonito, organizatori skupine navodno su se dogovorili da će novac podizati u gotovini, kao i da će ga transferirati na račune više osoba i tvrtki te potom podizati i konvertirati u euro i druge valute na legalnom financijskom tržištu.

"Isplaćeno je najmanje 639.131.122,76 kuna, od kojeg iznosa je najmanje 209.272.504,33 kune nepripadno prisvojeno utajom dužnih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit, poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak, na štetu proračuna Republike Hrvatske i proračuna Grada Zagreba", tvrdi USKOK.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti.

"USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 15 hrvatskih državljana L. G. (1983.), A. G. (1957.), P. I. (1964.), D. B. (1978.), P. P. (1983.), D. P. (1980.), J. J. (1966.), T. Š. (1992.), T. S. (1980.), Z. S. (1952.), A. Š. (1981.), C. P. L. (1983.), A. I. (1991.), G. T. (1972.), V. Š. (1960.) zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja. ( 11. 12. 2017.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 
Optužnicom se I okr. i II okr. stavlja na teret da su, od 2. svibnja 2014. do 7. travnja 2016. godine, na području Republike Hrvatske, povezali u zajedničko djelovanje III - XV okr., odredivši kao cilj djelovanja pribavljanje nepripadne materijalne koristi za sebe i druge neosnovanim umanjenjem obveze poreza na dobit i poreza na dodanu vrijednost te neprijavljivanjem i neplaćanjem dužnih iznosa po osnovi poreza i prireza na dohodak.
U cilju realizacije plana zločinačkog udruženja, I okr. i II okr. su zajedno s III okr. i drugim zasad nepoznatim osobama na području Republike Hrvatske i Republike Italije „na crno“ kupovali predmete od zlata i drugih plemenitih kovina neutvrđenog porijekla, a potom su te predmete prodavali kupcima koje su pronašli I okr. i II okr., i to trgovačkim društvima u Republici Italiji.
Prodaju predmeta realizirali su posredstvom tri hrvatska trgovačka društva kojima su, sukladno prethodnom dogovoru i planu, stvarno upravljali III okr. i IV okr., te su IV okr., V okr., VI okr., VII okr., VIII okr. i X okr, kao direktori navedenih društava, prema uputama III okr. i IV okr., talijanskim trgovačkim društvima izdavali račune za isporuku predmeta od zlata i drugih plemenitih kovina, a talijanska trgovačka društva su izvršila plaćanje tih računa u ukupnom iznosu od najmanje 648.786.365,69 kuna
Potom su, radi tajne isplate ovih novčanih sredstava u korist I okr. i II okr., bez obračunavanja i plaćanja poreza protivno odredbama članka 60. i 85. Zakona o porezu na dodanu vrijednost, članka 5. i 33. Zakona o porezu na dobit, članka 51. Zakona o porezu na dohodak, te članka 8. Zakona o porezu na dohodak i članka 9. Odluke o gradskim porezima i prirezu poreza na dohodak Grada Zagreba (NN 87/01, 103/01),  IV okr. osobno i V okr., VI okr., VII okr., VIII okr., IX okr. i X okr., sukladno uputama III okr. i IV okr., izvršili neosnovana plaćanja fizičkim i pravnim osobama za robu koju im te osobe nisu stvarno isporučile. Istodobno su naložili knjiženje dijela nevjerodostojnih računa i ugovora tih fizičkih i pravnih osoba, uključujući i nevjerodostojne račune navodnih dobavljača u kojima je neosnovano iskazan iznos poreza na dodanu vrijednost, dok za dio izvršenih plaćanja uopće nisu vodili poslovne knjige i nisu podnosili porezne prijave, a sve u cilju uskrate dužnih davanja njihovih društava proračunu Republike Hrvatske na ime poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit.

Nakon realizacije planiranih transakcija, odnosno navedene uplate novčanih sredstava na račune društava i fizičkih osoba na temelju neistinite dokumentacije, novac su, sukladno planu i dogovoru, sve u cilju utaje dužnih davanja po osnovi poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak, u gotovini podizali III okr., IV okr., V okr., VII okr., VIII okr., IX okr., X okr. i XI okr. nakon čega su ga III okr., IV okr. i V okr., te osobe po njihovim nalozima, u bankama i mjenjačnicama konvertirali u euro i druge valute te su potom gotovi novac predavali I okr. i II okrivljenom.
Na opisani način I okr. i II okr. je isplaćeno najmanje 639.131.122,76 kuna, od kojeg iznosa je najmanje 209.272.504,33 kune nepripadno prisvojeno utajom dužnih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit, poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak, na štetu proračuna Republike Hrvatske i proračuna Grada Zagreba, a I okr. i II okr. su s tim novcem, sukladno prethodnom planu, dalje raspolagali u svoju korist i korist drugih okrivljenika."
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara