USKOK već sedam godina istražuje 11 menadžera MOL-a?

USKOK već sedam godina istražuje 11 menadžera MOL-a?
Foto: Hina

USKOK je Večernjem listu potvrdio da traju izvidi po kaznenoj prijavi Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) koju je 2011. podigla protiv 11 mađarskih gospodarstvenika iz vrha MOL-a.

Na tom se u Hrvatskoj gotovo zaboravljenom slučaju, kako navodi taj dnevnik u izdanju od četvrtka, velikim dijelom temelji "nezadovoljstvo" koje mađarski premijer Viktor Orban "osjeća prema hrvatskoj politici". "U svakom trenu Hrvatska može 'aktivirati' i nastaviti postupanje po kaznenim prijavama koje je Hanfa još 2011. podigla protiv 11 mađarskih gospodarstvenika iz vrha MOL-a, ali koji uz te funkcije obnašaju i druge u najvećim mađarskim i internacionalnim kompanijama, poput OTP banke, zbog burzovnih makinacija", piše Večernji list.

Prijava podnesena 2011.

Podsjećaju da je HANFA 23. svibnja 2011. podnijela kaznenu prijavu protiv mađarskog MOL-a i odgovornih osoba u tom društvu zbog navodne manipulacije tržištem i prevare u gospodarskom poslovanju prilikom kupovanja dionica Ine.

Osobe navedene u kaznenoj prijavi su Zsolt Hernádi, za kojim je već raspisana tjeralica zbog navodnog podmićivanja bivšeg premijera Ive Sanadera, ali i "Sándor Csány, Mulham Al-Jarf, Miklós Dobák, Gábor Horváth, Zsigmond Járai, József Molnár, László Parragh, Iain Patterson, Martin Roman i Oszkár Világi".

USKOK je 2013. od policije zatražio da provede predistražne radnje, a istražitelji su "u zgradi Ine izravno uručili pozive mađarskim menadžerima koji su u Zagreb došli na poslovni sastanak", tvrdi Večernji list.

"Policija je tako na kraju ispitala predsjednika uprave Ine Zoltána Áldotta i članove NO-a mađarske kompanije Ferenca Horvátha, Jozsefa Molnara, Györgya Mosonyia i Oszkára Világia. Potpredsjednik Upravnog odbora MOL-a Sándor Csány ispitan je u rujnu 2013. u policiji u Zagrebu, kada je predvodio MOL-ov tim u pregovorima s Vladom RH. Prijepodne je bio na pregovorima u Vladi, a poslijepodne u policiji. Csányi je jedan od najbogatijih Mađara i predsjednik uprave mađarske OTP banke te predsjednik mađarskog nogometnog saveza", piše taj dnevnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara