Uskoro kraj narko-turizma u Nizozemskoj?

JEDNA od najliberalnijih zemalja na svijetu u pogledu zakona protiv droga, Nizozemska, odlučila je uvesti restriktivne mjere za turiste koji u tu zemlju dolaze kako bi se mogli legalno drogirati.

Iako je marihuana zakonom zabranjena u Nizozemskoj, prodaja te opojne droge dozvoljena je u tzv. "coffee shopovima", a svatko kod sebe smije imati do 5 grama marihuane za osobnu upotrebu. Rad coffee shopova regulira vlada, a svaki takav shop u svojim zalihama ne smije imati više od 500 grama "trave".

Glasnogovornik nizozemskog ministarstva pravosuđa, Ivo Hommes, najavio je jučer restriktivne mjere koje bi trebale zaustaviti narko-turizam.

"Razvijamo mjere koje će braniti svima koji nisu nizozemski državljani da ulaze u coffee shopove. Činimo to kako bi zaustavili narko-turizam, a projekt bi trebao krenuti ovog ljeta." - ustvrdio je Hommes.

Pilot-projekt zaustavljanja narko turizma biti će pokrenut u Maastrichtu, gradu na jugu Nizozemske koji svake godine privuče najveći broj turista (osim Amsterdama). Procjenuje se da Maastrich godišnje posjeti oko milijun i pol turista koji dolaze kako bi uživali u legalnoj konzumaciji marihuane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara