Uskoro lista kandidata za novo programsko vijeće HRT-a

SABORSKI Odbor za informiranje, informatizaciju i medije uskoro bi trebao utvrditi listu kandidata za Programsko vijeće HRT-a, čijih će 11 članova, nakon usaglašavanja po parlamentarnim klubovima, izabrati Sabor.

Iako je rok za predaju prijava istekao prije dva dana u saborskom Odboru nisu željeli otkriti koliko se kandidata prijavilo, pojasnivši da kandidature još pristižu poštom.

Doznaje se da će Odbor o rezultatima javnog poziva raspravljati na zasebnoj sjednici ovoga tjedna, kada će biti poznat i konačan broj valjanih kandidatura za Programsko vijeće.

Nakon što "eliminira" one koji ne ispunjavaju potrebne kriterije, Odbor je dužan u roku od 15 dana listu kandidata uputiti na usuglašavanje parlamentarnim klubovima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako klubovi usuglase prijedlog svih kandidata, Odbor u roku od 15 dana konačnu listu upućuje u Sabor koji će glasovati o članovima Programskog vijeća. U protivnom, Odbor će utvrditi kandidate vodeći računa o jednakoj zastupljenosti kandidata koje predlaže parlamentarna većina i manjina.

Dogovoreno je da će cijeli postupak biranja članova Programskog vijeća biti javan.

Javni poziv za izbor članova Programskog vijeća (bivšeg Vijeća HRT-a) Odbor je uputio nakon što je to početkom ožujka odbilo učiniti Vijeće HRT-a. Dio članova tog tijela tada je ustvrdio da je Sabor sam donio novi Zakon o HRT-u te da sam može i uputiti poziv.

Prema novom Zakonu o HRT-u članovi Programskog vijeća ne mogu biti državni dužnosnici, zaposlenici HRT-a ili osobe iz konkurentskih tvrtki. Oni bi trebali biti javni djelatnici (hrvatski državljani) koji su se istaknuli zalaganjem za poštivanje demokratskih načela, vladavine prava, razvitku civilnog društva i zaštiti slobode izražavanja, te predstavljati razne skupine društva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara