Uskrsna poruka zagrebačkoga nadbiskupa Josipa Bozanića

ZAGREBAČKI nadbiskup Josip Bozanić smatra da je na početku dvadeset i prvoga stoljeća potrebno ponovno dignuti glas i zauzeti se za nedjeljni odmor svih građana našega društva.

U uskrsnoj poruci, koja je danas dostavljena iz Ureda zagrebačkoga nadbiskupa za odnose s javnošću, nadbiskup napominje kako su u Hrvatskoj na poseban način žene i majke koje rade po raznim trgovinama prepuštene na milost i nemilost poslodavacima bez prava na nedjeljni odmor i da toga dana budu zajedno sa svojima u svojim obiteljima.

"Ako se ne očuva nedjelja kada se zajedno uživa u mogućnosti odmora i slavljenja, teško mogu biti zadovoljene obiteljske, kulturne, međuljudske i vjerske potrebe većine hrvatskih građana. A društvo koje se organizira u ritmu protivnom čovjeku, srlja u kulturnu regresiju", napominje Bozanić, koji u ovogodišnjoj uskrsnoj poruci posebno razmišlja "o značenju i vrijednosti nedjelje za kršćanski i ljudski život".

Po nadbiskupovim riječima, nedjelja je za kršćane sveta i nalazi se u samom srcu kršćanskog života.

"Nedjelja je naše zajedničko kulturno dobro. Ona je dan čovjekova mira i pomirenja s Bogom, sa samim sobom, s bližnjima i s prirodom. Nedjelja je posebno dan obitelji i obiteljskoga zajedništva", napominje Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zagrebački nadbiskup drži kako je potrebno povezati i uvažiti mnoge inicijative i zauzeti se na svim razinama za "kulturu nedjelje" koja čuva ljudsko dostojanstvo naših građana.

"U mnogim se slučajevima ugrožava kršćanski identitet nedjelje počevši već od djece i mladih za koje se u nedjeljno prijepodne organiziraju razna športska natjecanja ili drugi programi te ih se tako odvlači od obiteljskog zajedništva i nedjeljne mise", napominje, dodajući kako tko bez osobito opravdana razloga onemogući drugima, ali i sebi, puninu doživljaja nedjelje, taj ugrožava čovjekovo dostojanstvo, ugrožava čovjeka u njegovoj ljudskosti, svodi ga, pa i sebe samoga, na sredstvo za postizanje ciljeva koji ne mogu ispuniti ni ljudsku dušu, ni ljudski život.

"Nedjelja nam želi posvijestiti da nije čovjek radi materijalne dobiti nego da je materijalna dobit radi čovjeka i da ona ima vrijednost samo dok je u službi čovjeka i njegova dostojanstva", ističe Bozanić.

Smatra kako je država dužna skrbiti se da svatko, ako je ikako moguće, ostvari svoje pravo na nedjelju.

"Država je dužna preko svojih ustanova dati pravednu zakonsku regulativu za to područje i ne smije pitanja od tolike važnosti prepustiti nižim lokalnim vlastima, odnosno ugovorima između društvenih strana. Pogotovo je dužna skrbiti se da se spriječe sve zloupotrebe onih koji svoj imetak stječu i uvećavaju iskorištavajući one koji im se ne mogu oduprijeti, jer su ovisni o skromnoj plaći koju im daju", napominje zagrebački nadbiskup .

Na kraju uskrsne poruke zagrebački je nadbiskup čestitao nedjeljno Kristovo uskrsnuće.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara