Uspjela operacija dvogodišnje "Božanske" djevojčice

OPERACIJA razdvajanja nad dvogodišnjakinjom Lakshmi Tatma kojoj je trebalo razdvojiti njene duple udove uspješno je obavljena u Bangaloru u Indiji.

Djevojčica je rođena sa četiri ruke i četiri noge, najvjerojatnije sa udovima svog nerazvijenog sijamskog blizanca te joj je nakon operacije koja je trajala 27 sati pružena prilika za normalnim životom. "Lakshmi je stabilna i sve je dobro.", rekao je glavni kirurg, Sharan Patil na konferenciji za novinare koja se prenosila televizijom u cijeloj Indiji.

Dr. Patil je nadodao: "Djevojčicu ćemo promatrati sljedeća 48 do 72 sata i neće biti otpuštena iz bolnice dok neće biti sasvim stabilna." Vrlo rijedak slučaj sijamskih blizanaca, vjerojatnosti otprilike 1:200.000, dogodio se baš u Indiji gdje su se seljani dolazili klanjati malenoj Lakshmi, poistovjećujući ju sa Božicom bogatstva po kojoj je dobila ime, a ima također četiri ruke.

Istraživanja i zapisi iz povijesti sijamskih blizanaca maloj Lakshmi daju dobre šanse za normalan život. Inače, sijamski blizanci koji su spojeni tijelom imaju vjerojatnost preživljavanja od 5 do 25 posto.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara