Uspon i pad Pevecovih

Uspon i pad Pevecovih
Screenshot: RTL

VRHOVNI sud potvrdio je prošlog tjedna presudu prema kojoj su Višnja i Zdravko Pevec, svojedobno jedni od najbogatijih Hrvata, proglašeni krivima zbog “zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju” te su osuđeni na zatvorske kazne.

Zdravku Pevecu priznato je vrijeme provedeno u pritvoru i mora odslužiti još 11 mjeseci zatvora, dok je Višnji Pevec zatvorska kazna od godine dana zamijenjena radom za opće dobro.

No, prema presudi u roku od 15 dana moraju tvrtki Pevec platiti 3,9 milijuna kuna i još 400 tisuća kuna sudskih troškova. Zdravko Pevec iznenadio je javnost kada je zamolio građane da mu svaki posudi po jednu kunu kako bi to mogao platiti.

“Sve su mi uzeli i nemam otkuda to platiti. Zamolio bih hrvatske građane da mi posude po jednu kunu kako bih to mogao platiti”, rekao je Pevec.

Iz garaže do vrha, pa nazad u garažu

Time je na neki način zatvoren krug koji je bračni par Pevec prešao u posljednjih 30-ak godina - od skromnog početka s jednom malom trgovinom 1990. godine, preko stvaranja najvećeg hrvatskog neprehrambenog trgovačkog lanca s prometom koji se mjerio stotinama milijuna eura, do situacije u kojoj smišljaju kako skupiti novac za sudske troškove i odštetu.

Prvu trgovinu bračni par Pevec otvorio je u obiteljskoj kući u Bjelovaru 1990. godine a već deset godina kasnije, 2000. godine, trgovački lanac Pevec doživljava naglu ekspanziju te se otvaraju trgovački centri u Zagrebu, Splitu, Koprivnici i Kutini.

Nakon toga, 2001. Pevec otvara nove trgovine u Bjelovaru i Puli i veliki novi centar u Zagrebu, a u 2005. i 2006. godini otvaraju se trgovine u Rijeci i Đurđevcu.

Paralelno sa širenjem trgovine, Pevec se počinje baviti i prijevozom te kupuje kamione na leasing, sveukupno njih oko 500 i postaje jedan od najvećih prijevoznika u Hrvatskoj. Pevecov predimenzionirani vozi park za koji realno nije bilo posla stvorio je veliki poremećaj na tržištu prijevoza. Pevec je sa svojih 500 kamiona srušio cijene prijevoza te su mnogi prijevoznici ostali bez posla i propali.

Osim na prijevoz, Pevec posao širi i na turizam te kupuje hotel u Đurđevcu.

Nakon toga, 2007. godine kreće širenje na inozemstvo te otvara trgovačke centre u Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Takav (pre)nagli rast, pogonjen kreditima banaka, i svaštarenje u kombinaciji s ekonomskom krizom i padom kupovne moći, doveo je Pevec do propasti.

Poslovni model Peveca slomio se 2009. godine

Pevec 2009. ima snažan pad prometa u svojim trgovinama, a dug prema dobavljačima penje se na 900 milijuna kuna. Počinju problemi s otplatom kredita bankama, koje odbijaju reprogramirati kredite i Pevec 2010. godine završava u stečaju.

Firmu preuzima jedan od najpoznatijih stečajnih upravitelja Darko Šket i kroz stečaj koji je trajao otprilike dvije godine, vjerovnici, njih oko 700, postaju dioničari Peveca i trgovački lanac nastavlja s poslovanjem. To je bio jedan od rijetkih primjera gdje je firma zaista preživjela stečaj.

Bračni par Pevec bez obzira na presudu, smatra da nisu krivi za nepravilnosti u poslovanju.

Smatraju da su kažnjeni zbog poreznog nadzora tijekom kojega su utvrđene nepravilnosti isključivo između šest poduzeća unutar bivše grupe Pevec, pri čemu, kako kažu, nije zakinuta ni jedna druga pravna osoba.

"Nikakav novac nisam uzeo za sebe, niti sam oštetio državni proračun. Mi smo ostvarili dobit od 422 milijuna kuna koju smo, kako je na sudu potvrdila šefica računovodstva, mogli uzeti za sebe", rekao je Zdravko Pevec neki dan na konferenciji za novinare.

"Cijela Hrvatska je mislila da smo pokrali firmu i gurnuli Pevec u stečaj, ali vjerovali smo da će nakon toliko godina ljudi shvatiti da ništa nismo ukrali, nego da smo sve svoje što imali mi, ali i naši roditelji, ulagali u firmi i ostavili u firmi. Ako je sud dokazao da smo imali toliku dobit, zašto bih ja i jednu kunu uzela, a da mi ne pripada. A tolike sam milijune tamo ostavila”, dodala je Višnja Pevec.

"Zvali su me crna Višnja"

Iako u poslovnom smislu ne stoje baš najbolje, Višnja Pevec pokušava razviti pjevačku karijeru.

Prošle godine nastupila je u RTL-ovom showu Zvijezde, u kojem je dobila kompliment od Tončija Huljića koji joj je rekao da ona već jest zvijezda.

Do nastupa u Zvijezdama snimila je svega dvije pjesme, od kojih je jedna postala posebno poznata jer se našla u reklami jedne pivovare.

"Zvali su me crna Višnja, iz sveg srca pjevam ja, zvali su me slatka kušnja, takva sam i ostala", orilo se prošlog ljeta s televizijskih reklama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara