Usporavanje zaraze koronavirusa ohrabrilo svjetske burze

Usporavanje zaraze koronavirusa ohrabrilo svjetske burze
Foto: EPA

NA EUROPSKIM su burzama jutros cijene dionica porasle, nakon jučerašnjeg pada, jer su ulagače ohrabrili podaci o usporenijem rastu broja zaraženih od koronavirusa u Kini.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9.30 sati u plusu 0,4 posto, nadoknadivši jučerašnje gubitke.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,65 posto, na 7431 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,35 posto, na 13.728 bodova, a pariški CAC 0,40 posto, na 6079 bodova.

Pozitivno utječu vijesti da se radnici u Kini vraćaju na posao

Rast cijena dionica zahvaljuje se novim podacima koji pokazuju da se rast broja smrtnih slučajeva i novozaraženih od koronavirusa u Kini usporava.

Broj umrlih porastao je, doduše, na više od 2000, dok je ukupan broj zaraženih porastao na više od 74.000. No, iz dana u dan rast tih brojeva sve je usporeniji, pa se ulagači nadaju da se epidemija bliži kraju.

Pozitivno na tržišta utječu i vijesti da se radnici u Kini vraćaju na posao, da je svakodnevno sve veći broj kompanija ponovno u funkciji.

Očekuju se daljnje poticajne gospodarske mjere kineskih vlasti

Doduše, neki su gradovi i dalje u karanteni, ulice su puste, a negdje su na snazi i zabrane putovanja, no situacija bi se uskoro mogla poboljšati, a daljnje gospodarske štete zaustaviti.

Tim više što se očekuju daljnje poticajne gospodarske mjere kineskih, kao i vlasti u regiji, što bi, nadaju se ulagači, moglo zaštititi globalno gospodarstvo od većeg utjecaja širenja koronavirusa.

„Poticajne mjere kineskih vlasti podržavaju tržišta. Zabrinutosti zbog negativnog utjecaja virusa na globalnu potražnju amortizirane su očekivanjima da će središnje banke u svijetu svojim mjerama uskočiti u pomoć”, kaže Michael McCarthy, strateg u tvrtki CMC Markets.

I na azijskim burzama cijene dionica porasle

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9.30 sati bio u plusu 0,4 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,9 posto, na 23.400 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara