Ustanovljena hrvatsko-francuska stipendija za glumu, dramaturgiju ili režiju

SVE:ANOST potpisivanja Povelje o dodjeli hrvatsko-francuske stipendije "Tomislav Durbešić", koju će svake godine primati jedan student glume, dramaturgije ili režije, održana je danas na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Povelju su potpisali rektorica zagrebačkoga sveučilišta Helena Jasna Mencer, dekan Akademije Vjeran Zuppa i francuski veleposlanik Francis Bellanger.

Oni su izrazili nadu da stipendija "Tomislav Durbešić" predstavlja početak znatno šire suradnje na tom području. Također, rečeno je da je Tomislav Durbešić cijeli svoj život povezivao dvije kulture.

Veleposlanik Bellanger najavio je i dodjelu jedne stipendije za fotografa.

Prva stipendija dodijeljena je studentici Pavici Bajsić koja je istaknula da Durbešić nije bio samo režiser i dramaturg nego i pjesnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tomislav Durbešić (Niš, 1928.- Pariz, 2001.) bio je redoviti profesor režije na Akademiji dramske umjetnosti od 1972.

U Zagrebu je pohađao gimnaziju, Filozofski fakultet i Akademiju za kazališne umjetnosti. Član Društva hrvatskih književnika bio je od 1974.

Utemeljio je Mali dramski studio, a njegovo se ime nalazi i među osnivačima Teatra ITD. Režirao je 180 predstava u različitim kazalištima i na festivalima.

Njegova intelektualna ostavština obogaćena je i brojnim dramama, esejima i pjesmama - "Fajerunt, gospodo!", "Raspućin", "Kamo idu Orfej i Euridika", "Pjesme u prkos".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara