Ustavni sud danas objavljuje odluku o konverziji "švicarca"

Ustavni sud danas objavljuje odluku o konverziji "švicarca"

Foto: Hina

USTAVNI sud danas bi trebao objaviti odluke o ustavnosti izmijenjenih zakona o potrošačkom kreditiranju i kreditnim institucijama, odnosno konverziji švicarca te zakonu o lokalnim izborima.

Postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o potrošačkom kreditiranju i kreditnim institucijama Ustavni sud pokrenuo je u studenome 2015. na zahtjev osam poslovnih banaka i četvero fizičkih osoba.

Ustavni sud tada je do donošenja konačne odluke odbio prijedlog banaka o privremenoj suspenziji oba osporavana zakona.Domaće banke, inače sve u stranom vlasništvu, dužnicima su tad morale ponuditi konverziju kredita u eurske.

Da argumente banaka o konverziji ruše izuzetni financijski rezultati te da o nikakvih 7,6 milijardi kuna ukupne štete nema govora, svo vrijeme ponavlja Goran Aleksić iz Udruge Franak. Vjeruje da će Ustavni sud povijesno odvagnuti - na stranu ravnopravnosti prava i obveza između dužnika i banaka.

"Nitko ne može biti siguran. Ali očekujem da će Ustavni sud donijeti odluku da je zakon ustavan, odnosno da će odbaciti zahtjev za ocjenu ustavnosti oba zakona. I očekujem da će Unicredit povući svoju arbitražu u Washingtonu", zaključno je poručio Aleksić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara