Ustavni sud danas odlučuje o ustavnosti izbora

Ustavni sud danas odlučuje o ustavnosti izbora
Foto: FaH

KAKO doznaje Index, Ustavni sud će se danas oglasiti u vezi zahtjeva za ocjenom ustavnosti koji se odnose na parlamentarne izbore koji se održavaju u nedjelju, 5. srpnja.

Podsjetimo, Državno izborno povjerenstvo (DIP) je već danima pod žestokim kritikama u javnosti zbog svoje odluke da dijelu birača oduzme biračko pravo na ovim izborima. 

DIP je zbog toga samo par dana pred izbore promijenio svoje ranije upute vezane za glasanje osoba koje bi mogle biti zaražene koronavirusom, ali nije promijenio svoje ključno pravilo, koje je bez dvojbe protuustavno, a riječ je o zabrani glasanja zaraženima koronavirusom i onima za koje se sumnja da su zaraženi.

>> Priča o zabrani glasanja zaraženima je sve skandaloznija, oglasio se i Plenković

>> Liječnik za Index o skandaloznim uputama za izbore: To je neizvedivo

Kritike ustavno-pravnih stručnjaka

"To je apsolutno protuustavno, potpuna idiotarija", rekao je za Index profesor Branko Smerdel, jedan od naših najvećih ustavnih stručnjaka, a kritike DIP-a pljušte sa svih strana.

>> Ustavni stručnjak: Izbori bi mogli biti proglašeni neregularnima

Čak se oglasio i premijer Andrej Plenković: “Pročitao sam maloprije priopćenje (DIP-a). Vidim da su u obzir uzeli uobičajenu praksu gdje se očekuje svojevrsni oprez onih koji su zaraženi nekom od zaraznih bolesti, da u takvom stanju ne ugrožavaju druge. Vidim da su se pozvali na zdrav razum. U ovom trenutku nije to tako velik broj ljudi. U svakom slučaju, Ustav i zakon su jasni, svatko ima pravo glasati.”

Ustavni sud zatražio očitovanje DIP-a

"Ustavni sud uputio je Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) zahtjev da se u roku od 24 sata očituju o zabrani glasovanja zaraženih koronavirusom u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora", rekao je prije dva dana predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

>> Ustavni sud o odluci DIP-a: Nećemo se oglašavati prije izbora

Iako je Šeparović najavio da se Ustavni sud o svemu tome neće izjašnjavati prije izbora, čini se da bismo danas ipak mogli saznati kako na skandalozno ponašanje DIP-a gleda najviše pravosudno tijelo u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara