Ustavni sud odlučio: Zaraženima se ne smije uskratiti biračko pravo

Ustavni sud odlučio: Zaraženima se ne smije uskratiti biračko pravo
Foto: FaH/Index/Pixsell/Sanjin Strukic

"NE SMIJE se uskratiti biračko pravo oboljelima od Covida19", stoji u današnjoj odluci Ustavnog suda. Ocjenu ustavnosti odluka vezanih za parlamentarne izbore koji se imaju održati 5. srpnja zatražio je SDP-ovac Peđa Grbin, a nakon što je Državno izborno povjerenstvo zabranilo glasanje svima zaraženima koronavirusom, ali i onima koji pokazuju bilo koji simptom covida-19.

Grbin: Sad očekujem brzu reakciju DIP-a

"Ustavni sud ističe da građanima kojima je dijagnosticirana zaraza COVID 19 ili bilo koja druga zarazna bolest pripada pravo zahtjevati ostvarivanje biračkog prava, po naravi stvari, prema pravilima o glasovanja izvan biračkog mjesta koja su prilagođena prirodi potencijalne ugroze od zaraze i usklađena sa zahtjevima zdravstvene sigurnosti i zaštite ostalih sudionika u izbornom procesu kojima Ustav u člancima 58 i 69, jamči zaštitu zdravlja", stoji u "priopćenju i upozorenju" Ustavnog suda kojeg potpisuje  Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović. Državno izborno povjerenstvo dužno je osigurati bez odgode odgovarajućom prilagodbom pravila o glasovanju izvan biračkih mjesta u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i vodeći računa o zaštiti zdravlja svih sudionika u izbornom procesu, stoji na kraju odluke Ustavnog suda.  

Ne može se dekretom oduzimati pravo glasa starima i bolesnima

"Žao mi je da u 2020. još uvijek nekima treba objašnjavati da se ne može dekretom oduzimati pravo glasa starima i bolesnima. Ova odluka Ustavnog suda je velika pobjeda u borbi za ravnopravnost i drago mi je što sam to pitanje doveo pred Ustavni sud, koji je ovoga puta pokazao da je na visini zadatka. Sada očekujem brzu reakciju DIP-a i upute biračkim odborima kako bi se odluka Ustavnog suda provela u praksi!", rekao je Grbin nakon odluke Ustavnog suda.

>> Ustavni sud danas odlučuje o ustavnosti izbora

Podsjetimo, odluka da se pojedinim ljudima zabrani glasanje naišla je na osudu u javnosti. Valja naglasiti da je Državno izborno povjerenstvo promijenilo svoju raniju uputu vezanu za glasanje osoba koje bi mogle biti zaražene koronavirusom.

 

Ustavni sud by Index.hr on Scribd

Izbacili su  preporuke biračima da ne dolaze na biračko mjesto ako imaju temperaturu te respiratorne i druge simptome karakteristične za koronavirus, a koja je izazvala reakcije nekih ustavnopravnih stručnjaka koji su upozorili na to da prema Ustavu svatko ima pravo birati i biti biran. No DIP nije promijenio svoje ključno pravilo, koje je bez dvojbe protuustavno, a riječ je o zabrani glasanja zaraženima koronavirusom i onima za koje se sumnja da su zaraženi.

"Ustavni sud uputio je Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) zahtjev da se u roku od 24 sata očituju o zabrani glasovanja zaraženih koronavirusom u postupku nadzora ustavnosti i zakonitosti izbora", rekao je prije dva dana predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara