Ustuknula oporba iz Kastva: Nije vrijeme za rušenje Jadranke Kosor

Tekst: R.R.
Foto: Marija Mihić (Cropix)

"MI NE zovemo na rušenje vlasti, ali jasno poručujemo sadašnjoj vlasti da se više ne može po starom", poručio je danas, prilično iznenađujuće šef najjače oporbene stranke SDP-a Zoran Milanović. Naime, Milanović je danas ustuknuo u svojim kritikama prema Vladi, tek blago rekavši kako je stiglo vrijeme da se ukine "rodijački" sustav vladanja.

> HSLS i SDSS ne isključuju suradnju s oporbom "iz Kastva", HSS ostaje uz HDZ

Iznenađujuću blagost prema Vladi Jadranki Kosor, pokazao je Radimir Čačić čelnik HNS, koji se složio s Milanovićem. Popuštanje dijela "oporbe iz Kastva" u napadu na Banske dvore dogodio se danas u vinariji na Vinskom vrhu u Hraščini gdje su uz šefove SDP-a i HNS-a bili župan krapinsko-zagorskog Siniša Hajdaš Dončić, međimurski župan Ivica Perhač i varaždinski župan Predraga Štromara, na takozvanom "kolegiju župana". 

S kolegija je danas prema Banskim dvorima odaslano niz zahtjeva od hitnog donošenje Zakona o regionalnom razvoju, osnivanja Nacionalnog fonda za financiranje EU projekata, izmjena regija NUTS 2 s dosadašnje tri na četiri prema kojem bi Grad Zagreb činio posebnu jedinicu kao i usvajanje modela prema kojemu bi prijevoz srednjoškolaca bio besplatan.

Štoviše kolegij župana založio se i za hitnu izgradnju brze ceste Mokrice-Zabok-Marija Bistrica-Popovec sa spojem na Breznički Hum. Među zahtjevima je i onaj za isplatu potraživanja ŽUC-u i usklađenje prihoda ŽUC-a s porastom državnog proračuna.

Sami župani priznali su na kolegiju kako većina prijedloga neće biti prihvaćena već će se morati pričekati novu vlast. Onu koja će možda nekada i doći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara