Ususret Zagreb Prideu: "Tuku nas, jer imamo hrabrosti pokazati koga volimo!"

"PROŠLE je godine na Prideu došlo do ozbiljnih kršenja prava na život i postojanje. Tijekom cijele godine više je osoba napadnuto, pretučeno ili izvrijeđano na ulicama Zagreba i drugih hrvatskih gradova samo zato što imaju hrabrosti reći tko su i pokazati koga vole", poručuju iz organizacije ovogodišnjeg Zagreb Pridea.

Upravo iz tih razloga, kako bi progovorili o problemima koji muče njihove članove, i ove godine, 28. lipnja u 12 sati s Trga maršala Tita kreće Povorka ponosa LGBTIQ osoba (lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, interseksualne i queer osobe). Povorka će proći prošlogodišnjom rutom (Masarykova, Teslina, Praška, Trg bana Jelačića, Ilica) i završiti na Trgu Petra Preradovića, Cvjetnom trgu gdje će se održati javni skup s prigodnim govorima i zabavnim programom.

"Svaki napad na LGBTIQ osobu, riječju ili djelom, uvredom ili fizičkom silom, nije samo napad na pojedinca ili pojedinku zbog njihovog identiteta, već je napad na našu obitelj i na naše prijatelje i prijateljice. Svaki napad na LGBTIQ osobu napad je na civilizirano i europsko, demokratsko i slobodno, hrvatsko društvo", poručuju iz Udruge.

U priopćenju ističu kako su svjesni toga da iako nisu još dovoljno jaki, "da će jakima zasigurno postati". " Jer zajedničkim djelovanjem i udruživanjem, međusobnom solidarnošću, uzajamnim ohrabrivanjem možemo našu pomoć i snagu pretvoriti u nenasilni otpor homofobiji, transfobiji i bifobiji, odnosno njihovim agresivnim pojavama, kojih je u hrvatskoj svakodnevici sve više", ističu.

J.M.
Foto: Index (Arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara