Usvajanjem smjernica za unapređenje odnosa završen deveti sastanak međudržavnog vijeća Hrvatske i BiH

SVRHA sastanaka Međudržavnog vijeća Hrvatske i BiH ugradnja je europske ideje u rješavanje međusobnih odnosa dviju zemalja, rekao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u ponedjeljak u Zagrebu nakon devetog sastanka Međudržavnog vijeća za suradnju Hrvatske i BiH koji je završen prihvaćanjem smjernica za unapređenje odnosa Zagreba i Sarajeva.

"Nakon stupanja na snagu ugovora o sukcesiji mora se ubrzati procedura oko rješavanja imovinsko-pravnih odnosa", rekao je Mesić nakon sastanka na kojem su bili i članovi predsjedništva BiH Sulejman Tihić, Dragan Čović i Borislav Paravac.

"Pri kraju su svi formalni postupci kako bi ugovor o državnoj granici mogao biti upućen na ratifikaciju i o tome smo danas razgovarali", rekao je Mesić.

Konstitutivnost triju naroda Bosne i Hercegovine treba poštovati, naglasio je također Mesić. "Hrvatska će nastaviti podupirati hrvatsku zajednicu u BiH, ali i jačati suradnju s čitavim prostorom Bosne i Hercegovine", rekao je hrvatski predjsednik.

Na sastanku su prihvaćene Smjernice za unapređenje odnosa Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. "Njima se utvrđuju strateški pravci suradnje u području investicija, energetike, prometne infrastrukture, slobodnih zona i drugo.", rekao je Sulejman Tihić, predsjednik tročlanoga Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Među prioritetima u odnosima dviju zemalja Smjernice spominju pripremu rješenja nekih otvorenih pitanja "kao što je to osiguranje povratka izbjeglica do kraja 2004. godine, traženje obostrano prihvatljiva rješenja u vezi sa sporazumom o luci Ploče i prolascima kroz Neum, imovinsko-pravnih odnosa te pitanja dvojnog državljanstva", rekao je Tihić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku su sudjelovali i hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić.

Nakon sastanka Međudržavnog vijeća za suradnju između Republike Hrvatske i BiH ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt i Slobodan Kovač, ministar pravde u Vijeću ministara BiH, potpisali su Ugovor o međusobnom izvršavanju sudskih odluka o kaznenim stvarima.

Ministar financija RH Ivan Šuker i Ljerka Marić, ministrica financija i trezora u Vijeću ministara BiH, potpisali su ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Tijekom popodneva predsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks sastat će se sa Sulejmanom Tihićem.

(Hina) xvm ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara