"Galaktički YouTube: Kanal za svemirske eksperimente, a najbolji će se uživo izvesti na svemirskoj postaji

"Galaktički YouTube: Kanal za svemirske eksperimente, a najbolji će se uživo izvesti na svemirskoj postaji

Foto: AFP

U SURADNJI s NASOM i još nekim svemirskim agencijama, Google je pokrenuo YouTube kanal "Space Lab", na kojemu će studenti moći postavljati eksperimente, a najbolji će se uživo izvesti na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Radove će ocjenjivati astronauti, stručni suci i znanstvenici na čelu s legendarnim Stephenom Hawkinsom, a najbolji  eksperiment prenosit će se tijekom 2012. uživo sa svemirske postaje.


Jedna od nagrada za pobjednike je putovanje na japanski otok Tanegashima, gdje je zakazano polijetanje rakete koja u svemir odvozi pobjednički YouTube eksperiment.  Da se radi o ozbiljnom "galaktičkom" video kanalu, pokazuje i to što je Google, osim NASE, angažirao i Europsku svemirsku agenciju te Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Natječaj traje do 7. prosinca, a na Space Labu se trenutno nalazi video koji bi nadarenim studentima trebao poslužiti kao inspiracija.

Kako Google ni s jednom novotarijom ne izlazi slučajno, doznalo se da im je "svemirski" YouTube zapravo priprema za "YouTube for schools", pilot program koji bi trebao postati neizostavan u školskoj nastavi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara