Uvođenje vladavine prava zatrpalo kineske sudove

KINESKI sudovi bore se s poplavom slučajeva, otkad je vladajuća Komunistička partija počela uspostavljati neovisni sudbeni sustav, objavili su u utorak vodeći pravosudni dužnosnici.

Sudovi diljem zemlje riješili su 29.6 milijuna slučajeva od 1998. do 2002. godine, što je 22 posto više nego u prijašnjem petogodišnjem razdoblju, izjavio je Xiao Yang, predsjednik Vrhovnog narodnog suda.

Dodao je da su sudovi zaključili 23.6 milijuna građanskih parnica u posljednjih pet godina, otkad su se počela utuživati područja koja su tradicionalno bila izvan nadzora kineskog pravnog sustava.

Rad sudova otežavala je slaba provedba odluka na lokalnoj razini i "vanjski utjecaj", objasnio je Yang bez dodatnih objašnjenja. Vrhovni sud, osim toga, nije bio učinkovit u upravljanju i nadzoru rada lokalnih sudova.

Velik broj sudaca nije kvalificiran, a nekoliko ih je bilo umiješano u korupciju i druge prekršaje u obnašanju dužnosti, dodao je Yang.

Sudovi su u zadnjih pet godina osudili 1.61 milijun osoba zbog teških zločina, uključujući ubojstva, krijumčarenje droge i otmice, što je 14 posto više nego prije. 89.896 osoba osuđeno je zbog ekonomskih prekršaja - 30 posto više, 83.308 za korupciju, među kojima i 2.662 vladinih dužnosnika - 65 posto više nego u prethodnom petogodišnjem razdoblju.

(Hina) bcav rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara