Uz odricanje od duhana, bolju hranu i vježbu - manje raka

KAD BI ljudi prestali pušiti, zdravije se hranili i vježbali, umiranje od raka smanjilo bi se za trećinu, kaže se u izvještaju objavljenome u ponedjeljak.

Promjena životnih navika i redovitije kontrole mogle bi spriječiti gotovo stotinu tisuća novih slučajeva raka i šezdeset tisuća slučajeva smrti od raka na godinu, kaže se u izvještaju Instituta za medicinu.

Prema tom izvještaju, najviše bi se smanjio broj oboljelih od raka pluća, prvoga uzročnika smrti među oboljelima od raka u SAD-u i mnogim drugim zemljama, te raka debeloga crijeva, koji je na trećem mjestu.

´Sve je više dokaza da promejna navika pomaže´, rekla je Susan Curry s čikaškoga sveučilišta koja je sudjelovala u pisanju izvještaja.

Američko društvo za borbu protiv raka priopćilo je da je u 2002. u gotovo 1,3 milijuna Amerikanaca dijagnosticiran rak, a pola milijuna ih je umrlo od raka. Poslije bolesti srca, rak je prvi uzrok smrti u Sjedinjenim Državama.

Prema preporukama toga društva, prevencija raka morala bi se temeljiti na jedenju voća, povrća i jela od cjelovitoga zrna žitarica.

Od raka debeloga crijeva umire 57 tisuća Amerikanaca na godinu, a povezuje se s jedenjem masnoće i crvenoga mesa te s pušenjem.

Prestanak pušenja moglo bi spriječiti praktički sve slučajeve raka pluća, koji je do širenja cigareta bio relativno rijetka bolest.

´Iako osobno iskustvo najbolje pokazuje kako je teško ostvariti promjenu u ponašanju, Amerikanci su zadnjih desetljeća ostvarili znatan napredak u zdravstvneim navikama´, kaže se u izvještaju i dodaje da je porez na duhan ´najdjelotvornija pojedinačna metoda smanjivanja potražnje za duhanom´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara