UZ PROSLAVU PROŠIRENJA PRED EU-OM I NOVI IZAZOVI

Čelnici Europske unije koji se u subotu sastaju na službenoj proslavi povijesnoga proširenja toga bloka na 25 država, upozoravaju i na nove izazove pred EUom.

Službena proslava počela je Molitvom za Europu pod vodstvom kršćanskoga, židovskoga i muslimanskoga velikodostojnika, a irski premijer i trenutačni predsjedatelj Europske unije Bertie Ahern rekao je da je 1. svibnja "dan nade" za proširenu Europu.

No dodao je i da 25 zemalja odmah mora postići dogovor o EU-ovu ustavu kojim se želi olakšati postupak odlučivanja u proširenoj Uniji.

"Nužne su promjene... kako bismo imali djelotvoran sustav odlučivanja", naglasio je Ahern i upozorio: "Bit će golemih problema nastavimo li ovako kako smo krenuli".

I predsjednik Europske komisije Romano Prodi čvrsto se zauzeo za donošenje novih odredaba i rekao da će proces odlučivanja u Uniji zapeti nastavi li se s upotrebom sadašnjih odredbi o konsenzusu.

"Ako želiš donijeti odluku, treba ti pravilo većine... To je demokratski život", rekao je Prodi. "Posljedica jednoglasja može biti izostanak odluka", upozorio je.

Pregovori o novom europskom ustavu prekinuti su u prosincu prošle godine kad su Španjolska i Poljska odbile smanjivanje svojih glasačkih prava.

Irska trenutačno predsjeda Europskom unijom i nastoji obnoviti te razgovore. Najavljeno je da se na razini ministara vanjskih poslova pregovori nastavljaju 17. svibnja u Bruxellesu.

Ahern bi htio da se EU-ov summit sredinom lipnja potvrdi dogovor o ustavu. "Uz nužnu političku volju napredak se može ostvariti", kaže Ahern.

Unatoč odluci da do kraja lipnja ostvari dogovor o europskom ustavu, Ahern dobro pazi da razlike mišljenja o toj temi ne pokvare subotnje slavljeničko raspoloženje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakazao je bilateralne razgovore s novim španjolskim premijerom Joseom Luisom Zapaterom koji je najavio fleksibilnost u odnosu na prethodnika Josea Mariju Aznara.

Irski premijer odmah kreće i na turneju po glavnim gradovima EU-a gdje će razgovarati o Ustavu.

U subotu predvečer Ahern će u ime EU-a svečano objaviti deklaraciju o proširenju, a irski pjesnik Seamus Heaney pročitat će pjesmu koju je za tu prigodu napisao.

Djeca će čelnicima 25 zemalja predati zastave svake zemlje članice i onda će se sve zastave istovremeno podići na predsjedničkoj palači u dublinskom Phoenix Parku.

Danu službenih proslava prethodila je noć noć vatrometa i uličnih proslava diljem Europe.

Na dublinskom su sastanku i čelnici zemalja koje još čekaju na priključenje Uniji: Rumunjske i Bugarske koje očekuju ulazak u EU u 2007. te Turske koja još čeka točan datum početka pregovora.

Od ponoći 1. svibnja nove su punopravne članice EU-a Cipar, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Mađarska, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija. Tih je deset zemalja krenulo putem EU-a prije šest godina. Ulazak osam nekadašnjih komunističkih zemalja u EU pretvara nekad ekskluzivan klub 15 bogatih zapadnoeuropskih zemalja u raznovrsnu uniju zemalja različitih razina razvijenosti.

Nova Unija ima dvadeset službenih jezika, a dosad ih je imala 11. Njima govori 455 miljuna ljudi što žive na području od Atlantika do ruske granice.

(Hina) xvm ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara