Uzela godinu dana neplaćenog i otišla u Irsku: Tko i pod kojim uvjetima ima pravo na to?

Uzela godinu dana neplaćenog i otišla u Irsku: Tko i pod kojim uvjetima ima pravo na to?

Foto: FAH

PROŠLOG tjedna pisali smo o socijalnoj pedagoginji koju je ravnateljica OŠ Grof Janko Drašković odbila primiti jer je slijepa. Tada smo doznali da je spomenuta škola privremeno ostala bez defektologinje jer je njihova uzela godinu dana neplaćenog dopusta i otišla u Irsku.

Ravnateljica te škole Danica Rajković kazala je da je sve po zakonu. I imala je pravo.

Ovaj slučaj potaknuo nas je da istražimo kako i pod kojim uvjetima je moguće uzeti godinu dana neplaćenog dopusta - i pritom si sačuvati posao.

Sve ovisi o šefu

Prema Zakonu o radu, pravo na neplaćeni dopust odnosi se na sve zaposlene radnike u Hrvatskoj, bez obzira na to jesu li zaposleni u javnom ili privatnom sektoru.

Primjenjuje se i na radnike koji su zaposleni na određeno vrijeme ili imaju sklopljen ugovor o radu na nepuno radno vrijeme.

"Neplaćeni dopust koristi se na zahtjev radnika, pri čemu poslodavac samostalno odlučuje hoće li odobriti navedeni zahtjev. Za vrijeme trajanja neplaćenog dopusta prava i obveze iz radnog odnosa ili u svezi s radnim odnosom miruju. Ne dolazi do prestanka radnog odnosa, ali u razdoblju u kojem se pravo koristi radnik ne prima plaću.

Detaljnije uređenje i način korištenja tog prava prepušta se kolektivnom ugovoru, pravilniku o radu ili dogovoru između radnika i poslodavca", stoji u odgovoru Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Razlozi za neplaćeni dopust

Isto Ministarstvo pitali smo tko najviše koristi to pravo neplaćenog dopusta, odnosno koji poslovni sektor, no kazali su nam da "ne raspolažu detaljnijim podatcima o korištenju neplaćenog dopusta u pojedinim granama gospodarstva ili javnim službama".

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta također su se pozvali na članak 87. Zakona o radu, prema kojem poslodavac može, ali i ne mora odobriti zahtjev radnika za korištenje neplaćenog dopusta.

"Odredbe kolektivnih ugovora koji se primjenjuju u školskim ustanovama propisuju slučajeve u kojima je poslodavac dužan zaposlenicima školskih ustanova odobriti neplaćeni dopust (primjerice, za potrebe vlastitog školovanja i usavršavanja i dr.) te pritom određuju i broj dana neplaćenog dopusta na koje zaposlenik u taksativno navedenim situacijama ima pravo", kažu u MZOS-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara