VIDEO Jakovina o aferi Šume: Pozivam menadžere da se odreknu milijunskih bonusa

VIDEO Jakovina o aferi Šume: Pozivam menadžere da se odreknu milijunskih bonusa

Foto: FAH, video: Index

DANAS u 18 sati bivši SDP-ov ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina dao je izjavu za medije ispred Hrvatskih šuma, i to nakon što je Index u petak otkrio aferu o milijunskim potraživanjima bonusa od Hrvatskih šuma.

Jakovina je o milijunskim bonusima u ugovorima s čelnicima Hrvatskih šuma, koje je on potpisao, rekao da je ta uprava dobro poslovala, ostvarila neto dobit od 383 milijuna kuna, imala 10 posto manje plaće od prošle, nije imala ugovorene otpremnine i police životnog osiguranja pa su bonusi bila moguća nagrada, no bez obzira na to prihvaća kritike i poziva kolege da povuku svoja potraživanja.

"Što se tiče poslovanja Uprave, u razdoblju 2012.-2015., neto dobit je 383 milijuna kuna, a  četiri godine prije ta je dobit bila 50-ak milijuna kuna.  To govori o profesionalnosti ove Uprave, odrađeni su svi poslovi koji su trebali. Prihvaćam kritike oko bonusa koji su bili moguća nagrada. Nisam mogao znati 2012. da će biti tako dobri rezultati", rekao je Jakovina

U siječnju 2012. imenovana je nova, tročlana Uprava Hrvatskih šuma i potpisan je ugovor koji se drastično razlikovao od onog s prethodnom, peteročlanom Upravom - 10 posto manje bruto plaće, police životnog osiguranja su izbačene kao i ogromne otpremnine u slučaju odlaska, rekao Jakovina.   Istaknuo je da su imali  jasne ciljeve i smjernice poslovanja - reorganizacija, restrukturiranje i provođenje modela koji će osigurati drvoprerađivačkom sektoru bolje poslovanje nakon ulaska u EU.  Taj cilj smo i napravili, rekao  je.

Prije SDP-a Šume su služile kao bankomat

Kako je istaknuo, do dolaska Kukuriku koalicije na vlast  Hrvatske šume su služile kao bankomat za stranačko zapošljavanje.

"Snosim odgovornost, pozivam kolege koji su nestranački da povuku svoja potraživanja i da tako pokažu kako su profesionalno radili svoj posao. Oni koji žele zaraditi političke poene na ovome neka  pogledaju što su napravili u šest mjeseci ove Vlade".

Uprava Hrvatskih šuma na čelu s predsjednikom Ivanom Pavelićem i članom Uprave Ivanom Ištokom tuži Hrvatske šume jer im nisu isplaćeni bonusi.

Ivan Pavelić treba dobiti oko 2,3 milijuna kuna, a Ivan Ištok oko 1,6 milijuna kuna. Naime, Skupština društva Hrvatske šume, zastupana po bivšem ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini 26. siječnja 2012.  sklopila je ugovore s Ivanom Pavelićem, kao predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma te sa Ivanom Ištokom i Marijom Vekić kao članovima Uprave tog društva. Marija Vekić, kojoj prema ugovoru također pripada kao i Ištoku, oko 1,6 milijuna kuna, nije tužila Hrvatske šume radi neisplate bonusa.

LIVE STREAM konferencije:

Tijek konferencije:

18.06 "Sve studije su pokazale kako je prije otkaza u Hrvatskim šumama bilo oko 3000 ljudi viška. Jasna je bila politika naše Vlade da su vode i šume nacionalno bogatstvo RH. Meni je puno važnije to što sada Vlada razmišlja o privatizaciji šuma. Do naše Vlade Hrvatske šume su služile kao bankomat za stranačko zapošljavanje. Snosim odgovornost, pozivam kolege koji su nestranački da povuku svoja potraživanja i da tako pokažu kako su profesionalno radili svoj posao. Oni koji žele zaraditi političke poene na ovome nek pogledaju što su napravili u 6 mjeseci ove Vlade".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18.05 "Ne prihvaćam kritike Jandrokovića, jer se prije 2011. godine isplaćivalo milijunske bonuse i gubitašima", kazao je Jakovina.

18.03 "Što se tiče poslovanja Uprave, u periodu 2012.-2015., neto dobit je 383 milijuna kuna. Četiri godine prije bilo je 50-ak milijuna kuna. Na to je platila 125 milijuna kuna poreza, a i onda još 60 posto te dobiti. To govori o profesionalnosti ove Uprave, odrađeni su svi poslovi koji su trebali. Prihvaćam kritike oko bonusa koji su bili moguća nagrada. Nisam mogao znati 2012. da će biti tako dobri rezultati".

18.02 Tihomir Jakovina novinarima neće dopustiti pitanja.

18.00 Konferencija će početi kroz nekoliko minuta.

Prije objave teksta u petak, tražili smo od SDP-ove glasnogovornice Danice Juričić Spasović da nas spoji s Tihomirom Jakovinom kako bi mogli čuti njegovu stranu priče. Međutim, tada odgovora nije bilo.

Potom smo objavili tekst nakon kojeg smo poslali službeni upit SDP-u tražeći da se očituju na ugovore koje je njihov tadašnji ministar na štetu državnog proračuna sklopio sa svojim prijateljem Ivanom Pavelićem, no odgovora, iako smo im dali rok do danas, još uvijek nema. Nismo uspjeli doći do njihovog komentara kao ni do informacije jesu li bili upoznati s takvim ugovorima.

Ipak, čini se kako se SDP nakon višednevne šutnje napokon odlučio progovoriti o najnovijoj aferi u svojim redovima.

> SDP šuti i gleda: Jakovina prijatelju u zamjenu za kredit dao posao i bonus od 2,3 milijuna naših kuna

> OVAKO PLJAČKA SDP: Direktorima Hrvatskih šuma zajamčili bonuse od 5,5 milijuna kuna

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara