Vlada odobrila zapošljavanje 88 domara, spremačica, domaćica i kuhara u MUP-u

Vlada odobrila zapošljavanje 88 domara, spremačica, domaćica i kuhara u MUP-u

Screenshot: Vlada.rh

VLADA je na sjednici u srijedu Ministarstvu unutarnjih poslova odobrila zapošljavanje 88 namještenika na određeno vrijeme, što je pojašnjeno činjenicom da će punom primjenom schengenske pravne stečevine hrvatska granica postati vanjska granica Europske unije, što će dovesti do povećanja obujma posla.

Video sjednice Vlade pogledajte u nastavku:Njihovo je zapošljavanje potrebno kako bi granična infrastruktura bila u punoj radnoj funkciji. Uglavnom je riječ o domarima, spremačicama, domaćicama i kuharima, a bili bi zaposleni u tranzitnim prihvatnim centrima za strance u Trilju i Tovarniku, objektu za smještaj granične policije Kuparima i postajama granične policije, pojasnio je zamjenik ministra unutarnjih poslova Davor Blažević.

Doneseni i dokumenti za razvoj širokopojasnog pristupa internetu

Vlada je prihvatila i dva dokumenata za razvoj širokopojasnog pristupa internetu u Hrvatskoj, koji su ujedno i uvjet za korištenje fondova EU na tom području - Strategiju razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj u te Okvirni nacionalni program za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja.

Strategija se odnosi na razdoblje od razdoblju od 2016. do 2020. godine, a sastavni dio joj je Akcijski plan s 13 fokusiranih mjera, kojima se utvrđuju područja djelovanja te obveze tijela javne vlasti u ostvarivanju strateških ciljeva.

Među tim ciljevima je do 2020. godine postići pokrivenost pristupnim mrežama sljedeće generacije, koja omogućuje pristup internetu brzinama od najmanje 30 Mbit/s za sve stanovnike Hrvatske, te da najmanje 50 posto kućanstava budu korisnici usluge pristupa internetu brzinom od najmanje 10 Mbit/s, kazao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Istaknuo je i da Strategija predviđa ukupna ulaganja u iznosu od 5,7 milijardi kuna, od čega 1,5 milijarde kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, još 1,5 milijardi kuna iz hrvatskog proračuna, a ostalo iz ostalih izvora, sredstava privatnog sektora, kreditima i sl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Strategije proizlazi i Okvirni nacionalni program, koji je ujedno i program državnih potpora koji je odobrila Europska komisija.  Odlukom kojom je ovaj program odobren EK je odredila da ukupna procijenjena financijska sredstva za ovu namjenu iznose najviše 252 milijuna eura, od čega će se 117,2 milijuna eura financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 134,8 milijuna eura zajmom EIB-a. Očekuje se da će privatno financiranje iznositi najviše 120 milijuna eura.

Zaboku odobreno zaduženje; Fondu branitelja sredstva za stipendije

Među ostalim, Vlada je dala i suglasnosti Gradu Zaboku za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak u iznosu od 12 milijuna kuna na sedam godina.

Sredstva iz ovog kredita Grad Zabok će koristiti za izgradnju sportske dvorane i rekonstrukciju kotlovnice u zgradi gimnazije.

Iz proračunske je zalihe, pak, Fondu za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata odobreno 7 milijuna kuna za ostvarivanje prava na stipendije.

Donesena je i odluka o osnivanju Organizacijskog odbora za obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, koje će se održati 5. kolovoza u Kninu.

Organizacijski odbor će voditi zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić, a činit će ga i predstavnici ministarstava unutarnjih poslova i branitelja, potom zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Mate Ostović, saborska zastupnica Josipa Rimac, savjetnik predsjednice Republike Ante Deur, kninski gradonačelnik Nikola Blažević te v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić.

Sjednici Vlade, inače, nije nazočilo više od polovice ministara, već su umjesto njih bili zamjenici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara