Vaclav Havel proglašen počasnim građaninom Praga

SAMO skromna većina članova gradskog vijeća Praga pristala je u četvrtak da se bivši češki predsjednik i gradski heroj Vaclav Havel proglasi počasnim građaninom.

Havelovi pristaše u 70-očlanom vijeću sakupili su 41 glas za dodjelu posebnog priznanja "za doživotno služenje Pragu i Češkoj Republici".

Devetnaest članova vijeća nije bilo nazočno, sedam je glasovalo protiv tog priznanja, a tri su bila suzdržana.

Havelovi protivnici predvođeni komunistima pokušavali su blokirati proglašenje Havela počasnim građaninom Praga otkad je predloženo prošle jeseni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rođen u Pragu, Havel (66) je proveo desetljeća pišući drame i organizirajući druge disidente intelektualce u nenasilnoj borbi protiv bivšeg komunističkog režima.

On je bio prvi post-komunistički predsjednik bivše Čehoslovačke do 1992, a zatim je postao predsjednikom Češke Republike nakon odvajanja od Slovačke 1993.

Međunarodno poznati pisac i zagovornik demokracije Havel je otišao s dužnosti predsjednika u veljači, ali je ostao aktivan. Jedan slovački magazin objavio je u četvrtak interview s Havelom u kojem on predviđa pad režima Fidela Castra na Kubi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara