Vajgl: Sporazum Drnovšek-Račan ima svoju težinu

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl izjavio je za slovenski tisak da nema iluzija o brzom rješenju pitanja granice na moru s Hrvatskom i da je za Sloveniju tzv. parafirani sporazum Drnovšek-Račan još uvijek aktualan.

"To je dokument koji ima i imat će svoju težinu i govori da je na razini država došlo do političkog konsenzusa, a ponašati se suprotno znači gurati glavu u pijesak", izjavio je Vajgl u razgovoru za novi broj tjednika "Mladina" od ponedjeljka.

Vajgl je rekao da je protiv "hiperprodukcije diplomatskih nota" u komunikaciji s Hrvatskom iako se one, kako je pojasnio, upućuju kako bi se osnažila vlastita pozicija.

"Dok problem nije riješen, notama se stvara dokumentacija za završnu fazu u kojoj će se pitanje riješiti, bilo arbitražom, bilo pregovorima", rekao je Vajgl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slovenski ministar vanjskih poslova dodao je da ga je zadnja hrvatska nota zabrinula "jer se u njoj govori o teritorijalnim pretenzijama Slovenije". To su ozbiljne riječi i o toj temi bih želio govoriti sa svojim hrvatskim kolegom kad se prvi put sretnemo, rekao je Vajgl.

Prema riječima Vajgla, Slovenija podupire Hrvatsku u njenom putu prema eurointegracijama, ali je Hrvatska, kako je dodao, "propustila povoljan trenutak" da bi u EU ušla zajedno s Rumunjskom i Bugarskom.

"Morali bismo razgovarati o budućnosti, a ne o prošlosti", rekao je Vajgl, odbacujući ideju svog prethodnika Dimitrija Rupela da dvije države osnuju povjerenstvo sastavljeno od povjesničara i pravnika o svojim odnosima u zadnjih stotinjak godina.

"Hrvatska bi morala viteški priznati činjenicu da je Slovenija u pogledu uključivanja u međunarodne integracije nekoliko koraka ispred nje, a mi bismo morali razumjeti da je Hrvatska stvorena mnogo teže nego Slovenija. S nešto razumijevanja i širokogrudosti optika kojom gledamo jedni na druge vjerojatno bi se bitno promijenila", rekao je Vajgl, dodavši da bi stvaranju takve atmosfere mogle dati velik doprinos organizacije civilnog društva i intelektualne elite.

"Treba razgovarati o suvremenim problemima, a ne o temama s kraja devetnaestog i početka dvadesetog stoljeća", rekao je slovenski ministar vanjskih poslova u razgovoru za tjednik "Mladina".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara