Vakula najavio paklene dane: "U pla-ni-nee, jer tamo - nema vrućine"

Vakula najavio paklene dane: "U pla-ni-nee, jer tamo - nema vrućine"

Foto: HRT

"U PLA-NI-NEEE, jer tamo - nema vrućine...već ima ljeti mnogima ugodne svježine, mogući su parafrazirani stihovi nekada popularne pjesme, u skladu kojih će sljedećih dana neki spas od vrućine i sparine nalaziti na uzvisinama - brdima, još bolje planinama", najavio je meteorolog Zoran Vakula u svojoj prognozi u Meteo kutku HRT-a.

Podsjetimo, u DHMZ-ovoj sedmodnevnoj prognozi o kojoj smo pisali jučer, najavljeni su toplinski udari tijekom vikenda i početkom idućeg tjedna. U utorak postoji velika opasnost pd toplinskog udara na području Karlovca, Rijeke i Dubrovnika, a temperature će se penjati preko 36 stupnjeva - u hladu.

Iz Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM)  upozorili su kako je zbog visokih temperatura i izrazito teških meteoroloških uvjeta porastao broj hitnih medicinskih intervencija pa apeliraju na građane da se pridržavaju preporuka Ministarstva zdravlja o postupanju pri zaštiti od vrućine kako bi sačuvali svoje zdravlje i u najtežim uvjetima.

"Unatoč upozorenjima, građani se nastavljaju izlagati jakom suncu i velikoj vrućini, zbog čega dolazi do mučnina, vrtoglavica, kratkotrajnog gubitka svijesti i drugih zdravstvenih poteškoća koje u nekim slučajevima mogu završiti kobno po zdravlje i život ljudi", upozorava HZHM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svima koji neizbježno ne moraju izlaziti i izlagati se suncu i visokim temperaturama, preporuča se da ostanu u zatvorenim i po mogućnosti rashlađenim prostorima te izbjegavaju izlazak u najtoplijem dijelu dana.

Zoran Vakula preporučuje odlazak u planine, budući da tamo gotovo da nema vrućih dana.

Na meteorološkoj postaji DHMZ-a Parg iznad Čabra u povijesti mjerenja, koja je počela 1950. godine, u srpnju je prosječno jedan vruć dan – onaj s najvišom dnevnom temperaturom zraka 30 °C i višom, a najviše je zabilježeno 7 vrućih dana, i to prošle godine. Na postaji Puntijarka su pak u srpnju najviše bila samo 2 vruća dana, i to 2007. godine, kada je 27. dana srpnja izmjeren i rekord od 32,1 °C.
Na Zavižanu vruć dan dosad još nije izmjeren, a neće ga biti niti u sljedećim danima, pa će rekod do daljnjega ostati 28.3 stupnja, koliko je iznosio prošle godine 22. srpnja.

Sljedeći tjedan najprije će obilježiti vrućine, a zatim nevrijeme, najavljuje Vakula. Na prezagrijanu podloku stići će hladniji zrak, pa će se u atmosferi događati i olujni procesi. Vakula prognozira da će toga najviše biti u utorak i srijedu. Bit će također i dosta sparno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara