Vakula najavljuje novu veliku promjenu, evo kada stiže: "Bit će nevolja"

Vakula najavljuje novu veliku promjenu, evo kada stiže: "Bit će nevolja"
Foto: Patrik Macek/PIXSELL, HRT

BUDUĆI da potpune i dugotrajnije stabilizacije vremena nema na vidiku, valja nam se prilagoditi i što bolje iskoristiti za aktivnosti na otvorenome danas i sutra - u većini Hrvatske najstabilnije, najsunčanije i najtoplije dane u ovome tjednu i prvom dijelu sljedećega, prognozira Zoran Vakula za HRT.

Štoviše, u mnogim će mjestima ovi dani biti najtopliji u ovome relativno hladnom svibnju. Pljuskovi će biti rijetki, uglavnom u gorju i unutrašnjosti Istre i Dalmacije. 

Već od nedjelje ponovno oblačnije, uz češću kišu, najprije na Jadranu, zatim i u sjevernijim krajevima. Valja upozoriti i na vrlo veliku vjerojatnost za ponegdje obilnije pljuskove i grmljavinu u ponedjeljak, kada bi nevolje nekima na Jadranu, osim kiše, opet moglo stvarati i jako jugo.

Danas stabilnije, sunčanije, toplije, ali...

U istočnoj će Hrvatskoj prevladavati sunčano, ali uz još dosta oblaka, ujutro ponegdje i kratkotrajna magla. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni, a temperatura ujutro najniža od 11 do 13°C, poslijepodne najviša između 21 i 23°C.

U središnjoj Hrvatskoj malo svježije i maglovitije jutro te toplije poslijepodne, uz pretežno sunčano vrijeme, sa slabim vjetrom.

Sunčano će biti i na sjevernom Jadranu, dio dana i u unutrašnjosti Istre i u gorju, gdje će biti mjestimične jutarnje magle, a poslijepodne razvoja oblaka iz kojih ponegdje i pljuskova s grmljavinom. Na otvorenome će puhati slab do umjeren sjeverozapadnjak, a uz obalu najprije burin, zatim maestral, pri čemu će more biti mirno i malo valovito. Najniža temperatura zraka od 7 do 11°C, uz more 13 do 15°C, a najviša oko 23°C, u gorju malo niža.

I u Dalmaciji pretežno sunčano, osobito uz more, dok će u unutrašnjosti biti razvoja oblaka iz kojih su ponegdje mogući pljuskovi s grmljavinom. Rjeđi nego prošlih dana, ali se ne smiju zanemariti. Ujutro po nekim nizinama može biti i kratkotrajne magle. Nakon noćnog i jutarnjeg burina zapuhat će često umjeren maestral, uz koji će more biti malo valovito, na otvorenome i umjereno.

Podjednako i na jugu Hrvatske, također uz sunce i vedrinu, ali i poslijepodnevne razvoje oblaka iz kojih je najveća vjerojatnost pljuskova i grmljavine u Konavlima. Najniža temperatura zraka od 13 do 16°C, a najviša od 21 do 25°C.

U subotu pretežno sunčano i još toplije, a od nedjelje opet oblačnije...

Za vikend većinom još toplije, uz više sunčana vremena u subotu, kada će rijetkih pljuskova biti uglavnom u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Već u nedjelju su mogući i u sjevernijim krajevima, a od ponedjeljka će ponovno diljem kopnenog područja biti kišovitije i manje toplo.

I na Jadranu u subotu još relativno stabilno i pretežno sunčano, a početkom novoga tjedna ponovno će biti i obilnijih pljuskova i grmljavine, a i prolazno jakog juga, osobito na srednjem i južnom dijelu, gdje je već u nedjelju vrlo vjerojatna povremena mjestimična kiša.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara