Vakula otkrio nove detalje velikog zatopljenja, padat će povijesni rekordi

Vakula otkrio nove detalje velikog zatopljenja, padat će povijesni rekordi
Foto: HRT

ISPRED nas su ne samo iznadprosječno topli nego i rekordno topli dani.

Potvrđuje tu najavu Zoran Vakula u svojoj najnovijoj prognozi za HRT, dodajući da će to biti rijetko dugo i toplo razdoblje u ovom dijelu godine. Jedino što sljedećih dana može spriječiti znatno odstupanje od prosječne temperature zraka je mjestimično dugotrajno zadržavanje magle i niskih oblaka, posebice u nizinama kopnene Hrvatske. No, i za to nije osobito velika vjerojatnost.

Padat će povijesni rekordi

Ali je zato sigurno da će razdoblje od 12. do 26. listopada, u dijelu Hrvatske i dulje - biti među najtoplijima u povijesti mjerenja u ovom dijelu jeseni. Ponegdje vrlo vjerojatno čak i najtoplije! Čak i na zagrebačkome Griču, gdje podaci najviše dnevne temperature zraka postoje još od 1881. godine. Srednja najviša temperatura zraka prošlih 10 dana bila je viša nego ove godine samo 2014., kada je bila 22,1°C. Ove godine samo poneku decimalu je niža. Prognoze za nastavak ovoga tjedna upućuju na novi rekord i po dugotrajnosti toplog razdoblja i po intenzitetu iznadprosječno visoke temperature.

A neki dnevni rekordi su već pali - ove smo godine imali najtopliji 20. i 21. listopadski dan na Griču, a i još gdjegdje u Hrvatskoj. Zanimljivo je spomenuti i kako je tako toplo - i još tako kasno u godini - bilo samo nekoliko puta u povijesti - na Griču je najtoplije poslije 20. 10. u godini bilo 27,6°C 23. 10. 1971. te 25,5°C 26. 10. 1999., a najkasnije i toplije - 25,0°C 16. 11. 1963, kaže Vakula. 

Još neke zanimljivosti o ovoj iznadprosječnoj toplini te sve češćoj i dugotrajnijoj magli, kao i detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

U utorak sunčano i toplo

U utorak u istočnoj Hrvatskoj ujutro mjestimice magla, a danju sunčano. Vjetar slab. Najniža temperatura od 7 do 10°C, a najviša oko 25°C.

Pretežno sunčano, ujutro ponegdje s maglom bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Vjetar će sasvim oslabjeti i jutro će biti svježije nego u ponedjeljak, s najnižom temperaturom zraka od 8 do 10°C.

Za razliku od ponedjeljka, na sjevernom Jadranu i u gorju u utorak će također prevladavati sunčano. Jutarnje magle će biti ne samo u Lici i drugdje, moguće mjestimice i na sjevernom Jadranu, uz niske oblake. Tiho ili vjetar uglavnom slab, a more mirno do malo valovito. Danju malo toplije nego u ponedjeljak, uz najvišu temperaturu zraka od 22 do 25°C, a ujutro uz more 14 do 17°C, u unutrašnjosti Istre oko 12°C, u gorju 6 do 11°C.

I u Dalmaciji pretežno sunčano, uz uglavnom slab vjetar s mora u poslijepodnevnim satima. A ujutro većinom u unutrašnjosti Dalmacije mjestimice magla, dok su prema otvorenom moru mogući niski oblaci. Najviša temperatura od 23 do 27°C.

Podjednako relativno toplo i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će utorak većinom biti sunčan uz slab sjeverozapadnjak. Prema otvorenom moru ponegdje niski oblaci, a ujutro mjestimice sumaglica, uz mogućnost i magle. Najniža temperatura od 12°C u zaobalju do 17°C na obali i otocima."

I u nastavku tjedna stabilno i relativno toplo, ali uz čestu maglu

"Na smanjenu vidljivost zbog magle na kopnu će se još češće upozoravati u srijedu i četvrtak, kada magla može biti i dugotrajnija, a u petak će vjerojatno biti rjeđa i kratkotrajnija. Prevladavat će sunčano, osobito u poslijepodnevnim satima, te i dalje iznadprosječno toplo, premda će zbog magle dnevna temperatura ponegdje biti niža nego početkom tjedna.

I na Jadranu je pojava magle i niskih oblaka najvjerojatnija u srijedu, kada će biti tiho - bez vjetra, a zatim manja jer će zapuhati umjereno jugo, u petak bura i sjeverozapadnjak. Sunčanih će sati biti najviše u petak, kada će prevladavati vedro. Temperatura zraka bez veće promjene, odnosno toplo vrijeme imat ćemo i u nastavku tjedna. A za razliku od proteklog vikenda, idući će na kopnu vjerojatno biti maglovitiji, a na Jadranu pak sunčaniji", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz DHMZ-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara