Valamar zbog poreza odustao od ogromnog ulaganja, Marić ih napao: Dosta je ucjena!

Valamar zbog poreza odustao od ogromnog ulaganja, Marić ih napao: Dosta je ucjena!

Foto: Valamar/FaH

MINISTAR financija Zdravko Marić u četvrtak je poručio da je dosta ucjena i da ne vidi nikakve fiskalne neizvjesnosti, odgovorivši time na pitanje novinara o nedavnoj najavi Valamara da odustaje od investicija zbog neizvjesne fiskalne politike.

>> Valamar zbog poreza odgodio ulaganje dvije milijarde kuna, ministar ne vidi problem


>> Vlada uništava investicije i radna mjesta: Valamar odustao zbog poreza, tko je sljedeći?


Turistička tvrtka Valamar Riviera priopćila je u utorak da odgađa investicije teške dvije milijarde kuna u smještajne objekte Pinia u Poreču i objekte planirane za 2018. zbog neizvjesne fiskalne politike za investitore u turizmu, ali i poreza na nekretnine.

"Dosta je više tih ucjena i stalnih pritisaka na vladu"


"Postavit ću jedno pitanje: Koje to fiskalne neizvjesnosti? Ova vlada je uspjela konsolidirati javne financije i prvi put smo smanjili javni dug, smanjili smo porezno opterećenje za više od 2 milijarde kuna, poglavito u porezu na dobit i porezu na dohodak, a zadržali smo i sniženu stopu na organizirani smještaj. Stoga, ja ne vidim o kojoj oni fiskalnoj neizvjesnosti govore. Dosta je više tih ucjena i stalnih pritisaka na vladu", odgovorio je Marić na pitanje novinara uoči sjednice vlade.

Kako je pojasnio, ako netko govori o fiskalnim neizvjesnostima, onda mora točno definirati što to znači.

"Ako smo mi razgovarali s njima i o porezu na nekretnine, ja ne vidim od kuda sada takva najava. Pošalju takvu poruku i sad mi moramo objašnjavati javnosti i investitorima o fiskalnim neizvjesnostima u Hrvatskoj. Koje su to fiskalne neizvjesnosti?" pitao je Marić.

"Ne vidim što je novo u porezu na nekretnine"


Istaknuo je kako su i on i ministar turizma duže vremena razgovarali s predstavnicima hotelijera, a na novinarsku primjedbu kako je sporan porez na nekretnine, Marić je ponovio da će se konačni sud o porezu na nekretnine znati u tjednima koji dolaze.

"No ne vidim što je novo u porezu na nekretnine u odnosu na njihovu primarnu odluku. U šestom mjesecu, kada su donosili (plan o ulaganju, op.a), također je zakon bio na snazi, kao što je i danas, nema nikakvih novosti", ustvrdio je Marić.

U lipnju je predsjednik Uprave Valamara, Željko Kukurin, najavio da će kompanija ove godine investirati 873 milijuna kuna u više od 300 projekata, a da će do 2020. investicije dosegnuti 2 milijarde kuna.

U utorak je, pak, tvrtka poručila da se odgađa ulaganje u Valamar Pinia Family Suites planirano za 2018. "radi neizvjesne fiskalne politike za investitore u turizmu te izazova u pripremi potrebne tehničke dokumentacije". Poručila je, također, da će konačnu odluku o investicijama za 2018. donijeti krajem studenog ove godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara