Valentin Inzko ukida odluke CIK-a: Na pomolu nova politička kriza u BiH?

Foto:

VISOKI predstavnik u BiH Valentin Inzko odlučio je poništiti odluke Centralne izborne komisije BiH koje se odnose na ustavnost Doma naroda Parlamenta Federacije BiH te izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, javlja Sarajevo-X.

Odluka je objavljena danas a dolazi kao rezultat detaljnih konzultacija unutar međunarodne zajednice koje su trajale cijeli prošli tjedan. Inzko ovom odlukom želi onemogućiti daljnje pravne nedoumice te dati priliku Ustavnom sudu FBiH da se izjasni, posebno po pitanju žalbi koje su podnijeli predsjednica FBiH Borjana Krišto i zamjenik premijera FBiH Vjekoslav Bevanda. Međunarodna zajednica smatra kako je trenutna situacija u FBiH naprosto neodrživa. Predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić sinoć je bila iznenađena viješću o Inzkovoj odluci te je rekla da nije imala nikakvih kontakata s OHR-om.

Član CIK-a BiH Tihomir Vujčić kaže da je odluka OHR-a iznenađujuća i zbog postojanja prava na žalbu Sudu BiH. "Činjenica je da da predsjednik i potpredsjednici FBiH nisu izabrani prema Izbornom zakonu BiH, jer nije postojala trećina zastupnika u Klubu Hrvata. Samo ta povreda izbornih pravila bila je dovoljna za poništenje izbora", zaključio je Vujčić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara