VARAŽDIN: CIKLUS ORGULJSKE GLAZBE "MAXA REGERA"

U sklopu ciklusa orguljske glazbe pod nazivom "Max Reger", koji se održava već petu godinu u varaždinskoj katedrali, večeras je, uoči blagdana Duhova, održan prvi od tri ovogodišnja koncerta. L

Riječ je o ciklusu od ukupno 13 koncerata orguljske glazbe u šest godina, počevši od 1999. pa do 2004. godine, koje izvodi poznati orguljski profesor Christoph Bossert s njemačke Glazbene akademije u Trossingenu, sa svojim kolegama i studentima.

Organizatori spomenutog ciklusa koncerata su, uz prof. Bosserta, graditelj i restaurator orgulja Wolfgang Braun te kanonik dekan i lektor Kaptola varaždinsko-čazmanskoga, ekonom Biskupije varaždinske Alojzije Domislović, a održava se pod pokroviteljstvom Biskupije varaždinske.

Na večerašnjem koncertu izvedena su djela Maxa Regera (1873.-1916.), njemačkog kompozitora i orguljaša, koji je bio svestrano obrazovan glazbenik, pijanist, orguljaš, dirigent, kompozitor i pedagog.

Christoph Bossert je od 1991. sveučilišni profesor orgulja i voditelj studijske komisije za Evangeličku crkvenu glazbu na Glazbenoj akademiji u Trossingenu. Internacionalno je priznat kao autor brojnih glazbeno-zananstvenih studija, publikacija i predavanja, te kao kompozitor za radio kuće i renomirane festivale.

Za svoj je umjetnički rad, među ostalim, nagrađen prvom nagradom na Internacionalnom tjednu orgulja u Nuernbergu, nagradom Zaklade Rotary u Stuttgartu, te nagradom "Ivan Lukačić" u Varaždinu.

(Hina) bed sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara