Varaždin: Izložba keramike u sklopu "Lončarijade 2003."

U SKLOPU programa Lončarijade 2003. večeras je pod nazivom Izbor tradicijske keramike iz zbirke Muzeja "Staro selo Kumrovec" otvorena izložba u kući Padovec, u čijem je prostoru smještena Turistička zajednica grada Varaždina.

Organizatori izložbe, koja će biti otvorena do 14. kolovoza, su spomenuta turistička zajednica, Hrvatsko keramičarsko udruženje KERAMEIKON, te Muzej Hrvatskog zagorja i Muzej "Staro selo Kumrovec".

Autorica je izložbe i kataloga kustosica Branka Šprem Lovrić. Izloženo je 11 tradicionalnih uporabnih keramičkih posuda s područja Hrvatskog zagorja. Samom izložbom htjelo se podsjetiti na lončarstvo kao jedan od najstarijih obrta, te pobuditi interes za obnavljanje tradicijskih oblika i vrsta koji bi mogli poslužiti kao hrvatski suvenir.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, večeras je Stančićev varaždinski trg pretvoren u keramički trg gdje se demonstriraju lončarske vještine u susretima lončara i mladih.

Također, organizatori su najavili za 24. lipnja okrugli stol na temu "Stanje tradicijskog lončarstva u Hrvatskoj, uz paralele s nekim drugim zemljama", na kojem će sudjelovati predstavnici iz muzeja, škola te keramičari. Bit će i prikazana gradnja i paljenje lončarske peći na drva na način meksičkih Indijanaca.

Lončarijada završava 27. lipnja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara