Varaždin: Oslobađajuća presuda četvorici Bjelovaraca

Odlukom Županijskog suda u Varaždinu danas su, u ponovljenom postupku, Luka Markešić, Zdenko Radić, Zoran Maras i Ivan Orlović nepravomoćno oslobođeni optužbe za ratni zločin počinjen nad ratnim zarobljenicima i civilima u rujnu 1991. godine, nakon zauzimanja bjelovarske vojarne bivše JNA.

Tom su prilikom zarobljeni pripadnici jugoslavenske vojske Radovan Barberić, Zdravko Dokman, Radovan Gredeljević, Mirko Ostojić, Ivan Hojsak, Boško Radonjić te još jedna nepoznata osoba. Svi su odvedeni u bjelovarsku PU, gdje je bio i civil Savo Kovač, Zatim su, prema optužnici, odvedeni u šumu Česmu kod Malog Korenova, gdje su ubijeni, a civil Savo Kovač je preživio, ali je zadobio teške tjelesne ozljede.

U obrazloženju presude raspravni je sudac istaknuo da tijekom postupka nije dokazano da su optuženici počinili djelo za koje ih se tereti. Provedeno je niz dokaza i nedvojbeno je utvrđeno da su iz vojarne odvedene osobe koje su u njoj zatečene, da je u PU bjelovarsku priveden i Savo Kovač te da su oštećenici odvedeni iz prostorija policije u šumu gdje su strijeljani.

Sporno pitanje bilo je imaju li optuženici kakve veze s tim događajem. Iako je utvrđeno da su osobe izvedene iz prostorija, o tome ne postoji nikakav materijalni trag, niti postoji materijalni dokaz o tome tko ih je izveo. Nema odgovarajućih dokaza koji bi izravno ili neizravno optuženike povezivali s događajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Optužnica se temelji na iskazu Tihomira Wagnera, koji je u predistražnom postupku naveo da mu je Markešić rekao da će po zarobljenike doći specijalci i naložio mu da im da ključ od podruma. Po zarobljenike su, rekao je Wagner u svom iskazu, došli ostali optuženici. Sud je u tom dijelu povjerovao Wagneru, no postavilo se pitanje može li se na temelju toga pouzdano zaključiti da su Radić, Maras i Orlović sudjelovali u odvođenju, prijevozu i strijeljanju zarobljenika.

Preživjeli Kovač nije mogao identificirati nijednu osobu, pa se ne može pouzdano tvrditi da su Radić, Maras i Orlović sudjelovali u spornim radnjama. Nema dovoljno dokaza ni da je Markešić imao dogovor s pripadnicima specijalne policije koji su u tim radnjama sudjelovali.

Četvoricu Bjelovaraca Županijski sud u Bjelovaru oslobodio je optužbe u prvom postupku u prosincu 2001. godine.

(Hina) xmvar ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara