varaždin - ´pume´ proslavile 10 godina

U krugu vojarne ´Ivan V. Drašković´ u Varždinu danas je održana središnja svečanost obilježavanja 10. obljetnice osnivanja 7. gardijske brigade ´Puma´.

Pred uzvanicima, među kojima su bili izaslanik ministrice obrane general pukovnik Marijan Mareković, te varaždinski župan i gradonačelnik, obitelji poginulih pripadnika brigade i ratni vojni invalidi, te pred postrojenim pripadnicima brigade, o njezinu ratnom putu govorili su zapovjednik VI. zbornog područja general-bojnik Mladen Kruljac i zapovjednik brigade pukovnik Marijan Kretić.

Oni su podsjetili na 23. prosinca 1992., kada je osnovana 7. gardijska brigada, čije su jezgro činili pripadnici 5. bojne 1. A brigade ´Tigrovi´. Na ratnom putu brigada je nizala pobjede tijekom zime 1994. na 1995., oslobađala je vrhove masiva Dinare, te tako stvorila uvjete za ´Oluju´. Tijekom te najvažnije hrvatske ratne vojne operacije pripadnici 7. gardijske brigade ušli su prvi u Knin i na kninskoj tvrđavi podignuli zastavu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svečanosti je o ratnom putu brigade i preustroju HV-a govorio izaslanik predsjednika RH i vrhovnik zapovjednika OSRH, načelnik GS OSRH general zbora Petar Stipetić.

Naveo je da su 94 pripadnika ´Puma´ tijekom ratnih operacija položili živote, 500 ih je ranjeno, dok se jedan pripadnik vodi još uvijek kao nestali. General Stipetić je, u ime predsjednik Mesića, 7. gardijskoj brigadi uručio odlikovanje Red kneza Domagoja s ogrlicom, zbog ratnih zasluga, a u povodu njezine 10. obljetnice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara