Varaždin -Retrospektivna izložba slika Gašpara Bolkovića Pika

Večeras je u varaždinskom Gradskom muzeju otvorena retrospektivna izložba akademskog slikara Gašpara Bolkovića Pika Slike i crteži 1951.2004.

Izložba obuhvaća sedamdesetak slika i crteža nastalih u razdoblju od 1951.-2004. godine u tehnikama: ulje naplatnu, akrilika i pastela a predstavljaju 55 godina autorova stvaranja.

Prikazan je i ciklus crteža "Vježbe za lijevu ruku" na temu autoportreta.

Izložene slike i crteži uglavnom su iz privatnih zbirki varaždinskih i njemačkih obitelji te čakovečkog Muzeja Međimurja i sisačkog Gradskog muzeja.

Uz Gradski muzej suoorganizatori izložbe je Grad Varaždin te Hrvatsko-njemačko društvo u Varaždinu, a glavni sponzor je tjednik "Varaždinske vijesti".

Izložbu je oblikovala i likovno postavila viša kustosica GMV Mirjana Dučakijević, a biti će otvorena do 25. srpnja. O autoru je između ostalih govorio likovni kritičar Stanko Špoljarić kazavši pri tom da je Bolkovićev opus tek frangmentarno poznat hrvatskoj javnosti. Izložba je dojmljiva, otkriva duboki senzibilitet i nadahnuće umjetnika koji više od 50 godina stvara u kontinuitetu prave ekspresionističke, kolorističke otvorenosti, rekao je Špoljarić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz brojne posjetitelje; strane i domaće goste izložbi je bio nazočan i sam autor.

Gašpar Bolković Pik rođen je 1929. u Rabu. Diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1951. u klasi profesora Ive Režeka. Radio je na učiteljskim školama u Petrinji i Čakovcu kao profesor crtanja i povijesti umjetnosti.

Kasnije je živio u Varaždinu gdje se bavio pedagoškim radom i bio organizator brojnih izložbi dječjeg likovnog stvaralaštva. Od 1967. godine živi u njemačkom gradu Ravensburgu gdje i do danas aktivno umjetnički djeluje.

Odlikovan je 1996. redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za postignuća na području umjetnosti i promicanja hrvatske kulture u inozemstvu.

(Hina) xmbed yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara