Varaždinka oboljela od Alzheimera zaboravila platiti HRT, odluka suda šokirala

Varaždinka oboljela od Alzheimera zaboravila platiti HRT, odluka suda šokirala
Ilustracija: Igor Šoban/PIXSELL/123.rf

OPĆINSKI sud u Varaždinu objavio je sadržaj nepravomoćne presude donijete prošli tjedan kojom se 80-godišnjoj Varaždinki nalaže da Hrvatskoj radioteleviziji plati 480 kuna na račun neplaćene televizijske pristojbe.

Kako je istaknuto u presudi, Varaždinka je u prigovoru na ovrhu napisala da je u 80. godini i da boluje od Alzheimerove bolesti te da je nesvjesna svojih obveza, što je uzrokovalo nekontrolirani broj ovrha koje obitelj pokušava riješiti, piše Varaždinski.hr.

Dodala je u prigovoru kako predlaže da dug otplati na rate, no da ju se poštedi plaćanja troškova sudskog postupka te da joj se raskine ugovor s HRT-om.

HRT je u svom odgovoru na prigovor istaknuo kako "svatko tko ima u vlasništvu ili posjedu radijski i televizijski prijamnik odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa na području Republike Hrvatske koje je pokriveno prijenosnim signalom dužan HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu".

"Činjenice koje tuženica navodi, a tiču se njezinog lošeg zdravstvenog i imovinskog stanja, nisu pravno relevantne za obvezu plaćanja pristojbe", odgovorili su s HRT-a.

Sud je na kraju odlučio kako je platni nalog za ovrhu osnovan.

"Imajući u vidu navedene zakonske odredbe, kao i priloženu dokumentaciju iz koje proizlazi da je pretplatnički odnos tuženice s tužiteljem kroz utuženo razdoblje bio aktivan, jer prijavljeni prijamnik prije utuženog razdoblja nije odjavila, sud je irelevantnim ocijenio njezine navode odnoseće na zdravstveno i imovinsko stanje", obrazloženje je varaždinskog suda.

Žena osim 480 kuna duga mora platiti i 830 kuna za troškove. Ima pravo žalbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara