Vatikan će dopustiti da "uzorni" oženjeni muškarci postanu svećenici?

Vatikan će dopustiti da "uzorni" oženjeni muškarci postanu svećenici?
Ilustracija: EPA

U DOKUMENTU koji je danas objavila Sveta Stolica, kaže se da bi Crkva trebala razmisliti o ređenju oženjenih muškaraca za svećenike u zabitim dijelovima Amazonije, što je povijesni zaokret koji bi, misle neki, mogao otvoriti vrata njihovoj službi u drugim mjestima gdje nedostaje svećenika.

U preporuci sadržanoj u radnom dokumentu koji je Sveta Stolica pripremila za sinodu biskupa iz Amazonije zakazanu za listopad, poziva se i na uvođenje neke vrste "crkvene službe" za žene na tom području, ali se ne navodi kakve.

Ovo je prvi put da se u nekom vatikanskom dokumentu izravno spominje mogućnost oženjenog svećenstva koje će ipak biti ograničeno i veće uloge žene u Crkvi u dijelu svijeta.

"Uzorni muževi mogli bi postati svećenici"

Dokument govori o mogućnosti ređenja takozvanih "uzornih muževa" ("viri probati") kako bi se otklonio problem nedostatka svećenika. To bi bili stariji, ugledni pripadnici lokalne katoličke zajednice koji su već dulje u braku.

"Dok svjedoči da je celibat dar Crkvi, postoji potreba da Crkva prouči mogućnost da u najzabitijim dijelovima tog područja starije muškarce, poželjno je da to budu domaći ljudi, poštovani i ugledni članovi svojih zajednica, pripusti u svećenički red", piše u dokumentu.

Neki vatikanolozi misle da bi ređenje "uzornih muževa" u Amazoniji moglo otvoriti vrata njihovoj službi i u drugim dijelovima svijeta kako bi se riješio nedostatak svećenika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara