Vatikan, Italija i Francuska osudili Izrael zbog napada na Libanon

VATIKAN je u petak izrazio duboko žaljenje zbog izraelske ofenzive na Libanon rekavši da je to "napad" na suverenu i slobodnu državu, izvijestila je agencija Reuters.

Vatikanski državni tajnik kardinal Angelo Sodano je rekao da su papa Benedikt XVI. i njegovi suradnici vrlo zabrinuti razvojem stanja na Bliskom istoku koji bi se mogao pretvoriti u "sukob s međunarodnim posljedicama".

"Sveta Stolica sada posebice žali zbog napada na Libanon, slobodnu i suverenu naciju i potvrđuje svoju bliskost s tim ljudima koji su već mnogo propatili kako bi obranili svoju neovisnost", rekao je Sodano Radio Vatikanu.

Izrael je u petak ponovno napao bejrutsku zračnu luku i bombardirao ceste, energetsku infrastrukturu i komunikacijske mreže šireći svoju vojnu kampanju nakon što je Hezbollah oteo dvojicu izraelskih vojnika i ubio osmoricu.

Sodano je rekao da Vatikan osuđuje oba "teroristička napada" i vojnu odmazdu, izvješćuje Reuters.

Izraelski vojnu ofenzivu na Libanon u petak je kritizirao i francuski predsjednik Jacques Chirac ocjenivši da je ona "potpuno nesrazmjerna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Može se postaviti pitanje postoji li neka vrsta želje da se uništi Libanon", rekao je Chirac u razgovoru za francusku televiziju. "Iskreno, ja, poput većine Europljana, smatram da su reakcije potpuno nesrazmjerne", rekao je francuski predsjednik.

Chirac je također osudio Hezbollah zbog napada na Izrael i rekao da je ispaljivanje raketa na Izrael "neprihvatljivo". "Ti su ljudi potpuno neodgovorni", dodao je Chirac, prenosi Reuters.

Upitan vjeruje li da Sirijci i Iranci pomažu Hamasu i Hezbollahu u ovoj posljednjoj eskalaciji nasilja protiv Izraela, Chirac je rekao da ne vjeruje da te dvije skupine "nisu samostalno mogle poduzeti te inicijative".

"Eskalaciju uporabe sile" prema Libanonu osudio je u petak i talijanski premijer Romano Prodi upozorivši na civilne žrtve i velike štete koje se nanose infrastrukturi te zemlje, izvijestila je agencija AFP.

"Priznajući opravdane zabrinutosti Izraela za sigurnost, i još jednom osuđujući otmicu vojnika, uporaba sile otišla je dalje od svih predviđanja i mi izražavamo žaljenje zbog ove eskalacije i velikih šteta po libanonsku infrastrukturu, kao prethodno i na području Gaze, i civilnih žrtava koje je ovaj napad izazvao", rekao je Prodi, izvješćuje AFP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara