Vatikan poručio da bi jednostrani napad na Irak bio "napad na mir"

SJEDINJENE DRŽAVE prekršile bi međunarodno pravo ako napadnu Irak bez odobrenja UN, izjavio je u ponedjeljak vatikanski ministar vanjskih poslova kardinal Jean Louis Tauran.

Potvrđujući nepokolebljivo proturatno stajalište Svete Stolice msgr Tauran je na predavanju o miru rekao kako isključivo Ujedinjeni narodi imaju pravo narediti napad na Irak.

´Jednostrani agresivni rat bio bi zločin protiv mira i Ženevske konvencije. U međunarodnom pravu ne postoji ništa što bi nekoj državi, ili više njih, dopustilo pribjegavanje sili´, naglasio je podsjetivši na članak 2 Povelje UN-a koji zemljama članicama zabranjuje rat kao sredstvo rješavanja međunarodnih nesuglasica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Bilo kakva akcija protiv Iraka smije se odlučiti i poduzeti samo u sklopu UN-a. Isključivo Vijeće sigurnosti ima ovlasti odlučiti o legitimnoj obrambenoj vojnoj intervenciji, što pretpostavlja da je prije toga došlo do neke agresije´, kazao je kardinal.

Papa Ivan Pavao II, koji predvodi napore za izbjegavanje rata, za 5. ožujka najavio je dan mira, posta i molitve kako bi sve strane pozvao da odustanu od rata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara