Vatikan pregovara s kontroverznim Bratstvom Pia X. o ujedinjenju sa Crkvom

Tekst: N.Š.
Foto: AFP

VATIKAN započinje pregovore sa skupinom katoličkih tradicionalista konzervativnim Bratstvom Pia X. kako bi ih vratio nazad pod okrilje Crkve, javlja AP.

Bratstvo Pia X. proteklih mjeseci privlači pažnju jer je jedan njihov biskup, Richard Williamson, javno zanijekao holokaust. Predstavnici Bratstva odlaze u Vatikan na prvi sastanak na kojemu bi se započeo proces prevladavanja dubokih teoloških razlika nastalih nakon Drugog vatikanskog koncila.

"U najboljem slučaju, slijedi nam nekoliko godina pregovora", rekao je delegat Bratstva Pia X., biskup Alfonso de Galarreta.

Papa ih silno želi pod okriljem Crkve

Papa Benedikt XVI. već se 20 godina trudi vratiti Bratstvo pod okrilje Crkve, još iz vremena dok je radio kao čelnik ureda za doktrine. Zbog toga je riskirao i odnose sa židovima i protestantima kad se otkrilo da jedan njihov biskup potpuno negira holokaust.

Biskup de Galarreta ekskomuniciran je iz Katoličke crkve 1988., jer ga je bez Papina odobrenja posvetio kontroverzni nadbiskup Marcel Lefebvre koji je i osnovao Bratstvo. Ultrakonzervativni Lefebvre nezadovoljan je reformama u Crkvi nakon Drugog vatikanskog koncila, posebno zbog pomirljivijeg stava prema Židovima i drugim kršćanima te služenja mise na narodnim jezicima, a ne na latinskom. Stoga je 1969. osnovao Bratstvo Pia X.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara