Vatikan pridao manje značenje susretu Pape s Dalaj-lamom

PAPA Ivan Pavao II. sastao se u četvrtak s vrhovnim tibetanskim vođom dalajlamom, koji desetljećima, otkako je Kina anektirala Tibet, živi u egzilu, no Vatikan je, zbog svojih napetih odnosa s Kinom, odlučio tome posjetu pridati manju važnost.

Vatikan je stoga odlučio izostaviti ime izgnanog tibetanskog duhovnog vođe s popisa osoba koje će primiti poglavar Katoličke crkve.

Vatikan inače redovito na takav popis stavlja imena uglednih uzvanika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glasnogovornik Vatikana je u četvrtak pojasnio da se radi o "religijskom susretu", no običaj je da se i takvi susreti najavljuju.

Vatikan tvrdi da komunistička vlada progoni katolike i da osam milijuna vjernika odanih Papi mora održavati tajne obrede u podzemnim crkvama. Kineskoj rimokatoličkoj crkvi nije dopušteno priznati Papin autoritet i mora se pridružiti "domoljubnoj crkvi" koju podupire država.

Dalaj-lama je u utorak u Rimu, gdje će, između ostalog, sudjelovati na summitu dobitnika Nobelove nagrade, pozvao Zapad da olakša integraciju Kine u međunarodnu zajednicu i time izbjegne njezinu izolaciju. Tibetanski vođa je uvjeren da će zapadne zemlje, pomažući demokratizaciju Kine, najviše učiniti za promjenu statusa Tibeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara