Vatikan stao u zaštitu kardinala pedofila: "Ima pravo na još jednu žalbu"

Vatikan stao u zaštitu kardinala pedofila: "Ima pravo na još jednu žalbu"
Foto: EPA

VATIKAN je danas oprezno reagirao na odluku suda u Melbourneu kojom je odbijena žalba na presudu kardinalu Georgeu Pellu, osuđenom za seksualno zlostavljanje maloljetnika, naglasivši da bivši vatikanski rizničar ima pravo na još jednu žalbu, piše agencija dpa.

"S obzirom na to da se postupak nastavlja, Sveta Stolica podsjeća da je kardinal tijekom sudskog postupka uvijek tvrdio da je nevin i da je njegovo pravo žaliti se Vrhovnom sudu", navodi se u priopćenju.

"Sveta Stolica u ovom trenutku zajedno s Crkvom u Australiji potvrđuje svoju bliskost sa žrtvama seksualnog zlostavljanja i svoju obvezu da, putem nadležnih crkvenih vlasti, istražuje one svećenike koji su počinili takva zlostavljanja", dodaje se. 

Priopćenje je objavljeno nekoliko sati nakon što je Pellu odbijena žalba na presudu za seksualno zlostavljanje dvojice 13-godišnjih ministranata i on ostaje u zatvoru još najmanje tri godine. 

Pell je najviši dužnosnik Katoličke crkve ikada osuđen za seksualno zlostavljanje maloljetnika. U ožujku je proglašen krivim za napastovanje dva dječaka u katedrali svetog Patricka dok je bio nadbiskup Melbournea krajem devedesetih.

Pell se na tu odluku žalio žalbenom sudu savezne države Victorije na temelju tri argumenta, poglavito onog da je presuda porote bila "nerazumna" jer se temeljila na svjedočanstvima samo jedne od dviju žrtava.

Druga je umrla od predoziranja 2014. i nikada nije govorila o pedofiliji.

Suci su zaključili kako su dokazi bili dovoljni da porota procijeni njegovu krivnju.

Prema važećoj presudi, Pell će mogućnost oslobađanja dobiti u listopadu 2022., kad bude imao 81 godinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara