Već i mala količina žive može škoditi odraslima

NISKA razina žive koju se dosad smatralo sigurnom može oštetiti moždane funkcije i pamćenje u odraslih osoba, tvrde američki znanstvenici.

Što je viša razina žive u kosi (tako se mjeri izloženost štetnim tvarima) to više slabe pamćenje i motoričke sposobnosti, pokazalo je istraživanje znanstvenika sa sveučilišta Johns Hopkins iz Marylanda koje je obuhvatilo 129 osoba iz Brazila.

Pretpostavlja se da su niske razine žive opasne za djecu i dojenčad jer mogu uzrokovati oštećenje živčanog sustava. Trudnicama se savjetuje da ne jedu tunjevinu, morskoga psa i skušu jer meso tih riba može sadržati visoku razinu tog elementa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ellen Silbergeld, koja je vodila istraživanje u Brazilu, kaže kako su ispitanici bili izloženi desetini razine žive koju Svjetska zdravstvena organizacija smatra opasnom za odrasle osobe.

Neki znanstvenici ocijenili su da je studija premala, ali Ellen Silbergeld tvrdi kako njezina studija zaslužuje pozornost i nastavak istraživanja.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara