Već tri mjeseca Inspekcija pokušava utvrditi radi li se u Hasanbegovićevom ministarstvu po zakonu

Već tri mjeseca Inspekcija pokušava utvrditi radi li se u Hasanbegovićevom ministarstvu po zakonu

Foto:FaH

UPRAVNA Inspekcija još od 8. travnja ove godine pokušava bez uspjeha utvrditi radi li se u Ministarstvu kulture Zlatka Hasanbegovića po zakonu. Naime, kako su nam potvrdili u Ministarstvu uprave, Inspekcijski nadzor još uvijek traje, a čini se da iz Hasanbegovićeva ministarstva i dalje nedostaju izvješća i očitovanja! No, krenimo redom.

> Ministar Hasanbegović nezakonito zapošljavao, a posao dobila i urednica HDZ-ovog portala

Podsjetimo, ministar kulture Zlatko Hasanbegović zaposlio je u svojem ministarstvu zamjenicu glavnog urednika portala Direktno Marju Čolak bez da je raspisao javni natječaj, kao i još tri osobe. O tom slučaju prvi je pisao Index.

Nakon objave na portalu, Sindikat državnih i lokalnih službenika (SDLSN), 8 travnja, prije gotovo tri mjeseca, prijavio je slučaj Upravnoj inspekciji Sektor za inspekciju državne uprave. 

Traži se dokumentacija

Kako nam je tada objasnio Siniša Kuhar iz SDLSN-a, pojedini se poslovi u državnim tijelima mogu povjeriti vanjskim pružateljima usluga na temelju ugovora o djelu, ali ne i poslovi iz djelokruga tih tijela utvrđeni Ustavom, zakonom ili drugim propisima donesenim na temelju Ustava i zakona.

"Budući da je važećom Uredbom o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva kulture propisano da se u Kabinetu ministra, pored ostalih poslova, obavljaju i poslovi u vezi s odnosima sa sredstvima javnog informiranja, nije nam jasno kako je moguće angažirati suradnicu 'za obavljanje poslova u svezi sa sredstvima javnog priopćavanja i davanja priopćenja' koja nema status državne službenice, posebice nakon odluke Ustavnog suda o neustavnosti tzv. kabinetskih ili revolving door službenika, koji su se u kabinetima zapošljavali bez natječaja, na vrijeme trajanja mandata dužnosnika koji ih je zaposlio, a koju ocjenu je inicirao upravo Sindikat, jer se takvim zapošljavanjem krši ustavno pravo građana da pod jednakim uvjetima budu primljeni u javne i državnu službu", objasnio je Kuhar.

Iako je slučaj prilično jasan u Ministarstvu uprave kažu nam kako i dalje traže potrebnu dokumentaciju.

Kritizirali bivšu Vladu, pa napravili isto

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po primitku obavijesti Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, Ministarstvu kulture upućeno upozorenje na zakonske odredbe koje reguliraju sklapanje ugovora o djelu i zatraženo izvješće i očitovanje vezano za osobe koje su se navodile u obavijesti Sindikata", stoji u odgovoru Ministarstva uprave kojeg smo dobili na naš pismeni upit.

Valja naglasiti da se osim slučajem Hasanbegović Inspekcija bavi još jednom člankom iz Indexa. Naime, otkrili smo kako je temeljem Ugovora o djelu u prva tri mjeseca funkcioniranja ove Vlade u svim ministarstvima angažirano je 30 novih ljudi i to bez raspisivanja javnog natječaja.

Ustavni sud krajem prošle godine proglasio je nezakonitima odredbe Zakona o državnim službenicima u dijelu koji omogućava zapošljavanje u kabinetima ministara bez prethodne provedbe javnog natječaja. Riječ je o tzv. "revolving door" službenicima, koji su prema zamisli bivšeg premijera Zorana Milanovića trebali doći u Ministarstva bez natječaja i otići s prestankom mandata ministra kojih ih je doveo.

Traže se izvješća

Koalicijska Vlada HDZ - MOST najavila je da će odustati od prakse dovođenja kadrova bez natječaja te da će javni natječaji i stručne osobe imati prednost pred stranačkim ljudima. U praksi je to trebalo značiti da su novi ministri trebali svoje suradnike prvo tražiti među postojećim zaposlenicima javnog sektora, a ako ga ne nađu tada raspisati javni natječaj čija procedura traje najmanje, i u najboljem slučaju mjesec dana. No, čini se da nije tako, a Ministarstvo uprave odugovlači.

"Naknadno je traženo izvješće s podacima o svim sklopljenim ugovorima o djelu u mandatu ove Vlade,  preslike ugovora, opisi posla i podatak da li su poslovi za čije je obavljanje sklopljen ugovor u opisu poslova radnih mjesta utvrđen Pravilnikom o unutarnjem redu. Postupak inspekcijskog nadzora je u tijeku", kažu nam iz Ministarstva uprave. Podsjetimo kako je taj članak objavljen na Indexu još 15. travnja ove godine.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara