"Večer": Nesigurnost oko Sanaderova prijedloga o zoni

SLOVENSKI tisak u svojim izdanjima od petka izražava rezerviranost u pogledu prijedloga hrvatskog premijera Ive Sanadera Saboru o odgodi primjene zaštićene ekološkoribolovne zone jer ocjenjuje da se Hrvatska možda iza kulisa već dogovorila s Italijom, te da bi primjena zone prije ili kasnije mogla "zacementirati" nepovoljan položaj Slovenije na Jadranu.

"Nadajmo se da je naša država dobro spremna za trilateralni susret Slovenije, Italije i Hrvatske u petak u Bruxellesu iako tome pitanju nije posvećivala dovoljno pažnje", navodi tako mariborski list "Večer" koji podsjeća da će se u Ljubljani u petak ujutro na tu temu održati i zatvorena sjednica vanjskopolitičkog odbora parlamenta.

U petak na sastanku u Bruxellesu Slovenija treba biti naoružana dobrim argumentima, ali to svakako nije onaj "nas Europljana je 445 milijuna, a Hrvata samo 4 milijuna" koju je izrekao predsjednik vanjskopolitičkog odbora Jelko Kacin, piše "Večer" u svom broju od petka.

Ljubljansko "Delo" pak u komentaru svog zagrebačkog dopisnika Petera Žerjaviča navodi da "posljedice prijedloga o tome da Hrvatska neće primjenjivati zonu do zaključivanja posebnog sporazuma s Unijom o ribolovu nisu posve jasne". Jasno je međutim to da bi s takvim prijedlogom zona prije ili kasnije stupila na snagu i da je "velika želja" Zagreba da onda posebnim sporazumom s Unijom "zacementira" takvo stanje. No, tvrdi Žerjavič, Bruxelles nije pristao na takav rasplet iako u Zagrebu najavljuju da će sporazum o ribolovu s Unijom zaključiti u nekoliko mjeseci.

Sanaderov prijedlog u Ljubljani je izazvao nesigurnost. Njime bi se hrvatska jurisdikcija u proširenom pojasu prije ili kasnije primijenila. U ključnom elementu koji se tiče Ljubljane, navodi list, novi Sanaderov prijedlog ne donosi zato novosti jer Ljubljana tvrdi da ne samo Hrvatska nego i Slovenija ima pravo na tu zonu i da ona prejudicira granicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za Ljubljanu bi zato, piše Žerjavič, povoljnije bilo rješenje da zona ne vrijedi za Sloveniju i Italiju. Ovakva prilika za rješenje kakvu nudi sastanak u Bruxellesu zato se za Sloveniju teško može ponoviti i ona zato traži što povoljnije rješenje.

U suprotnom bi, navodi list, na sastanku u Bruxellesu mogla Slovenija biti postavljena pred "gotov čin" jer će Hrvatska doći s gotovim prijedlogom iako je bilo planirano da se s predstavnicima Italije, Slovenije i EU na tom sastanku tek počne s pregovorima o rješenju.

"Hrvatska bi naime u tom slučaju mogla birati samo između tri ponuđena prijedloga koje su nudile Slovenija i Italija. Sada, ako se pokaže da su Italija i Hrvatska iza kulisa našle zajednički jezik, onda bi umjesto Zagreba sada Ljubljana mogla imati zavezane ruke", zaključuje "Delo".

Hrvatski sabor u četvrtak kasno navečer većinom je glasova dopunio Odluku o proširenju hrvatske jurisdikcije na Jadranu, pa će se tako za članice EU odgoditi primjena ekološko-ribolovne zone do sklapanja sporazuma s EU o partnerstvu u ribarstvu.

(Hina) xfl ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara