Večeras u ZKL-u najmlađim gledateljima premijera "Neve Nevičice"

Premijeru glasovite priče iz davnina Ivane Brlić Mažuranić "Neva Nevičica" u dramskoj obradi Igora Mrduljaša i redateljskoj Georgija Para najmlađi gledatelji mogu premijerno pogledati večeras u Zagrebačkom kazalištu lutaka (ZKL).

Riječ je o priči koja uključuje hrvatsku narodnu predaju i običaje u rasponu vremena fabule, odnosno od Koleda do Ivanja čime se proširuje duhovni obzor i dramaturgijski okvir iz pripovijetke.

Težište dramske obrade za lutkarsku izvedbu oslonjeno je poglavito na dvije usporedne priče.

Prva je ljubavna između Oleha i Neve, a druga ratnička - careva vojska protiv sirotinje Oleha bana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvjerena kako i pisac i čovjek rastu samo ako su duboko ukorijenjeni u tradiciju koja ih je iznjedrila, Ivana Brlić Mažuranić crpi nadahnuće iz slavenske mitologije iz koje preuzima likove i mjesta, ali ih stavlja na kušnju u svijetu koji je sama zamislila, u izmaštanom svijetu koji čitatelja ne udaljava od zbilje, nego ga uči kako u vidljivom vidjeti nevidljivo, kako u svakodnevnom vidjeti transcedentno.

U naslovnim ulogama nastupit će Marina Kostelac, Boris Mirković, Nevenka Filipović, Pero Juričić, Maja Petrin, Maja Nekić, Željko Mavrović, Vera Zima, Đuro Roić, Branko Smiljanić, te članovi ansambla LADO - umjetnički voditelj Ivan Ivančan, Jadranka Gračanin, Marena Kovač, Ana Kelin, Mojmir Golemac, Vladimir Kuraja, Mladen Janoš i Tin Ostreš.

(Hina) xsdju yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara