Večernjakovci koji rade poručuju štrajkašima: "Prestanite ugrožavati naše pravo na rad"

Foto: Goran Mehkek / Cropix

"PRESTANITE ugrožavati naše pravo na rad", poruka je koju su djelatnici Večernjeg lista koji nisu stupili u štrajk uputili svojim kolegama štrajkašima, ali i novinarima ostalih medija koji se sa štrajkom solidariziraju i prate ga u svojim izdanjima.

"Večernji list nije samo Večernji list d.d. i to je činjenica koju nitko od nas ne može promijeniti. Večernjakova grupa poduzeća zbog kojih svaki dan izlazi Večernji list bitno je veća od samo Večernjeg lista d.d.; u ostatku grupe ima nas dva i pol puta više nego u Večernjem listu d.d. I svi smo mi Večernjakovci bez kojih i prije štrajka ne bi bilo Večernjaka. Ne bi ga bilo bez odjela prodaje, marketinga, pretplate, informatike, novinara i urednika bili stalno zaposleni ili honorarci", navodi se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato odlučno odbacujemo podjele na 'prave' i 'lažne' zaposlene koje nam domaći i strani sindikat posljednjih dana nameće jer 'lažnih' ovdje nema. Svi do jednoga smo 'pravi'. Medijska pompa koju štrajk izaziva ugrožava naše pravo na rad. Izrazito je nekorektno i nepravedno kad nas se na javnoj televiziji naziva 'štrajkbreherima' samo zato što smo odabrali rad umjesto nerada.  Zar smo mi manje vrijedni? Što je s našim pravom na rad? To je kršenje naših ljudskih prava i civilizacijskih stečevina, da se poslužimo istom retorikom koju često slušamo zadnjih dana", poručuju Večernjakovci koji i dalje rade.

"To što ne štrajkamo ne znači da ne želimo više povlastica, bolja primanja i još bolji Večernji list", naglašavaju u priopćenju, ali uz napomenu da do toga žele doći isključivo radom i poslovnim rezultatima. "Štrajk ugrožava ugrožava egzistenciju koju imamo i budućnost novina od kojih svi živimo, uključujući i kolege u štrajku. Svjesni društvene i ekonomske situacije u kojoj se svi nalazimo, smatramo da je rad jedina ispravna i odgovorna odluka", objašnjava dio Večernjakovih djelatnika zbog čega su odlučili ostati na radnim mjestima.

"Ne osporavamo kolegama pravo na štrajk, ali najoštrije osuđujemo poziv čitateljima da ne kupuju Večernji list, jer se time ugrožava tržišna pozicija i obezvrjeđuje proizvod i rad svih nas -  kolega koji su u štrajku i nas koji se nismo priklonili. Sigurni smo da postoji rješenje, ali smatramo da se ono jedino može postići dijalogom, i to za stolom, a ne pred kamerama. Stoga nam dopustite da nastavimo raditi svoj posao", zaključuje se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara