Većina članica UN-a na Vijeću sigurnosti za inspekciju u Iraku

VEĆINA od nekih 60 zemalja, koje su protekla dva dana sudjelovale u raspravi o Iraku na Vijeću sigurnosti, usprotivila se ratu i poduprla nastavak inspekcija UN-a.

Vijeće sigurnosti je u utorak i srijedu održalo otvorenu sjednicu na kojoj su svoja stajališta o razoružanju Iraka i provedbi odluka UN-a izrazile zemlje nečlanice Vijeća sigurnosti.

Većina zemalja poduprla je produljenje rada UN-ovih inspektora za oružje, a vojnu akciju vide samo kao posljednje sredstvo.

Nekoliko zemalja izrazilo je zabrinutost posljedicama eventualne vojne akcije u Iraku rekavši da bi akcija dovela do humanitarne katastrofe iračkog i susjednih naroda.

Mnoge zemlje su pozvale Irak da aktivno i bezuvjetno surađuje s inspektorima.

Sjednica je bila nastavak one od prošloga petka kada su glavni inspektori UN-a Hans Blix i Mohamed ElBaradei izvijestili Vijeće sigurnosti da Irak pokazuje napredak u suradnji i da nisu pronašli zabranjena oružja. Oni su, međutim, rekli da još uvijek nema odgovora na pitanje što je bilo s mnogim zabranjenim oružjima i zatražili bezuvjetnu i aktivnu suradnju Iraka u njihovom rješavanju.

Inspekcije su počele 27. studenoga prošle godine temeljem Rezolucije 1441 Vijeća sigurnosti UN-a u kojoj se Iraku daje posljednja prilika da se riješi kemijskog, biološkog i nuklearnog oružja.

Dumisano Kumalo, predstavnik Južne Afrike koja je u ime Pokreta nesvrstanih zatražila sjednicu Vijeća sigurnosti, kazao je kako inspekcije fukcioniraju i da ih treba produljiti. On je rekao da nijedna informacija dosad ne opravdava obustavu inspekcija i pribjegavanje ´ozbiljnim posljedicama´ iz Rezolucije 1441 što je eufemizam za vojnu akciju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnik Bahreina Tawfeeq Ahmed al-Mansoor, govoreći u ime Arapske lige, također je ustvrdio da inspekcija UN-a u Iraku funkcionira i da je bitno da se nastavi. On je rekao da prava prijetnja Bliskom istoku i arapskim zemljama izvire iz činjenice da Izrael dobija i proizvodi nuklearno, kemijsko i biološko oružje, kao i iz izraelskog nastavljanja okupacije arapskih teritorija.

Adamantios Vassilakis, predstavnik Grčke, koja trenutno predsjeda Europskom unijom, govoreći u ime Unije, kazao je kako Europa želi postići razoružanje Iraka mirnim putem. On je kazao kako rat nije neizbježan, i da je uporaba sile posljednje sredstvo.

´Bagdad ne bi trebao imati iluzija´, rekao je on. ´On se mora razoružati i surađivati odmah i potpuno´.

Neki govornici, među kojima i predstavnici Australije, Japana i Perua pozvali su na brzu akciju ukoliko Vijeće sigurnosti želi zadržati vjerodostojnost.

Predstavnik Australije John Dauth je rekao da je očigledno da je Irak materijalno prekršio svoje obveze i da Vijeće sigurnosti mora brzo razmotriti drugu rezoluciju u kojoj bi odlučilo kako odgovoriti na to.

Irački predstavnik Mohammed Aldouri je kazao kako njegova zemlja aktivno surađuje s inspektorima UN-a te pozvao članice UN-a da prekinu embargo nametnut Iraku, ukinu zone zabrane letenja nad dijelovima Iraka i poslušaju poziv na mir koji su izrazili milijuni ljudi tijekom weekenda.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara