Većina Europljana želi provesti odmor u svojoj zemlji

VEĆINA Europljana sklona je provesti odmor u svojoj zemlji pa je 2004. 57 posto višednevnih putovanja bilo usmjereno na odredišta u matičnoj zemlji ispitanika, pokazalo je istraživanje europskog ureda za statistiku Eurostat, objavljeno u četvrtak u Bruxellesu.

Udio putovanja u inozemstvo radi odmora iznosio je 43 posto, od čega su odredišta dvije trećine njih bila u drugim članicama EU a jedna trećina izvan EU, pokazuju podaci Eurostata.

Najpopularnije prijevozno sredstvo bio je automobil, kojim se koristilo čak 60 posto ispitanika. Slijedi zrakoplov koji je navelo 28 posto te željeznica i autobus koje je navelo po osam posto ispitanika.

Pri odabiru odredišta zabilježene su znatne razlike među pojedinim članicama, pa je najviši udio putovanja unutar matične zemlje radi odmora zabilježen u Grčkoj, (90 posto), Španjolskoj (88 posto), Francuskoj (83 posto) i Poljskoj (82 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći postotak putovanja u inozemstvo zabilježen je pak u Luksemburgu, 99 posto, te u Belgiji, 79 posto, Irskoj i Sloveniji, po 73 posto, i Danskoj, 69 posto.

Kada je riječ o putovanjima i inozemstvo, njih 28 posto bilo je u 2004. usmjereno na odredišta u ostalim članicama EU a 15 posto na odredišta u zemljama izvan EU. Pritom je najveći udio putovanja u članice EU ponovno zabilježen u Luksemburgu, 81 posto, te u Belgiji, 61 posto, Irskoj, 57 posto i Danskoj, 50 posto.

Najveći udio putovanja u zemlje izvan okvira EU zabilježen je pak u Sloveniji, 63 posto, te u Litvi, 35 posto, latviji, 30 posto i Austriji, 26 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara