Veleposlanici u jednodnevnu posjetu Brodsko-posavskoj županiji

Dvadesetak veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj danas je u posjetu Brodskoposavskoj županiji, a tradicionalni "diplomatski piknik" organiziralo je Atlantsko vijeće Hrvatske u suradnji s Brodskoposavskom županijom.

Svrha takvih posjeta, rekla je zamjenica predsjednika Atlantskog vijeća Lidija Čehulić, jest da se veleposlanici na terenu i u neposrednom razgovoru s predstavnicima lokalne vlasti i mještanima upoznaju s njihovim problemima, te mogućnostima ulaganja u pojedine hrvatske krajeve.

"Brodsko-posavsku županiju i Slavonski Brod odabrali smo kao mjesto današnjeg susreta zbog toga što je to područje stradalo u ratu i što mu je pomoć potrebna. Ljudi su vrijedni i marljivi i žele raditi, ali, nažalost, naša država nema dovoljno novca da investira i potakne razvoj", rekla je Čehulić.

Uloga stranih veleposlanika može biti vrlo važna u posredovanju pri uspostavi gospodarske i druge suradnje s drugim zemljama ili regijama sa sličnim problemima, dodala je. Brodsko-posavski župan Mato Dorić podsjetio je da je u toj županiji procijenjena ratna šteta oko 850 milijuna eura, te je dodao kako su zato, uz vlastite mogućnosti, za razvoj i te kako potrebna dodatna ulaganja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim upoznavanja s gospodarskim mogućnostima Brodsko-posavske županije, veleposlanici će tijekom boravka u Slavonskome Brodu obići kulturne znamenitosti grada, Tvrđavu i Franjevački samostan.

Atlantskome vijeću, koje promiče euro-atlantizam, takvi su posjeti važni jer tako i široj hrvatskoj javnosti može približiti euro-atlantske institucije - Europsku uniju i NATO-savez.

(Hina) xvruž ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara