Veleposlanstvo SAD-a o avionima: Naši uvjeti su cijelo vrijeme jasni

Veleposlanstvo SAD-a o avionima: Naši uvjeti su cijelo vrijeme jasni
Foto: Damir Spehar/PIXSELL / 123rf

HRVATSKA vlada objavila je da će poništiti odluku o nabavi borbenih aviona F-16 Barak, nakon što je izraelsko izaslanstvo ranije tijekom dana izvijestilo hrvatsku stranu da nije uspjelo ishoditi dopuštenje SAD-a za prodaju tih aviona Hrvatskoj.

Izraelsko izaslanstvo predvođeno generalnim direktorom ministarstva obrane Udijem Adamom nakon sastanka u Ministarstvu obrane s hrvatskim ministrom Damirom Krstičevićem, gdje je hrvatskoj strani priopćeno da Izrael nije bio u mogućnosti provesti projekt, uputilo se u Banske dvore na sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Plenković je "primio glavnog direktora izraelskog ministarstva obrane Udija Adama koji ga je izvijestio da Izrael nije uspio ishoditi dopuštenje SAD-a za prodaju F-16 Barak. Vlada RH stoga će poništiti Odluku o nabavi borbenog aviona, ali ostaje privržena nastavku modernizacije HRZ", stoji na Twitteru hrvatske vlade.

SAD: Naši uvjeti su cijelo vrijeme jasni

Cijeli posao je propao jer SAD ne želi Izraelu dati dozvolu da proda modificirane avione.

Veleposlanstvo SAD-a jutros je komentiralo propast ovog posla. Oni kažu kako su cijelo vrijeme bili transparentni.

"Sjedinjene Države svesrdno su podržavale hrvatsku akviziciju četvrte generacije zrakoplova iz Izraela, kompatibilnih s NATO standardima i radile na tome da se taj prijenos realizira", kaže se u priopćenju američkog veleposlanstva, za čiju je objavu dobilo posebno odobrenje iz Washingtona pošto je ondje vlada pod djelomičnom blokada zbog sukoba oko proračuna predsjednika Trumpa i demokratske većine u Kongresu.

"Kao što je uobičajeno u ovim vrstama prijenosa, postoje specifični tehnički uvjeti koji moraju biti zadovoljeni kako bi Sjedinjene Države omogućile odobrenje prijenosa. Svo ovo vrijeme bili smo jasni u vezi svih uvjeta", objavilo je veleposlanstvo i dodalo kako SAD ostaje "predan pružanju pomoći Republici Hrvatskoj pri nabavi borbenih NATO-kompatibilnih zrakoplova".

Posao vrijedan 2,9 milijardi kuna

Hrvatska je za 2,9 milijardi kuna trebala kupiti 12 rabljenih zrakoplova F- 16 Barak, odnosno modificiranih izraelskih verzija izvorno američkih zrakoplova.

Američka strana, međutim, pristala bi na transfer trećoj strani samo "ogoljenih" zrakoplova iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje.

Hrvatska na to nije htjela pristati i dala je do 11. siječnja rok Izraelcima da se izjasne o tome mogu li ispoštivati ugovor onako kako je potpisan.

Izrael je stoga u četvrtak, dan prije isteka roka, službeno izvijestio MORH da ne može dobiti takvo odobrenje.

Hrvatska je izraelsku ponudu izabrala na natječaju na kojem su još konkurirali SAD, Švedska, Grčka i Južna Koreja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara